Bogdán Tibor: Az ifjú gárda

Románia nincs túl jó passzban. Az új államfő még nem igazán érzi magát otthon tisztségében, a legnagyobb romániai hírszerző szolgálat második emberét súlyos vádak érték – igaz, egy korrupcióval gyanúsított és vizsgálati fogságban lévő miniszterasszony részéről –, az 500 fősre dagadt parlament teljesítménye enyhén szólva silány (a népszerűségi listákon az utolsó helyeken szerepel), a börtönben ülő volt miniszterekből akár két kormányt is összeállíthatnánk, a rács mögött csücsülő honatyákból pedig szinte egy – rendes méretű – parlamentet…

A siralmas helyzetben mindenki abban bízik, hogy negyed évszázad után felnőtt a bűntelen fiatal politikus gárda, és Románia új útra tér, szakít az államiságát mindeddig folyamatosan jellemző képmutatással, korrupcióval. Mindenki azt remélte, hogy a kommunizmusban nevelkedett politikusok után végre új korszakot hoznak majd az 1989. után felcseperedett, kommunista berögződésektől mentes, képzett, külföldön tanult politikusok.

És a huszonöt éve (meg még korábbról is) jól ismert politikusok mellett – Ion Iliescu, Adrian Năstase, Octav Cozmâncă, Viorel Hrebenciuc, Dan Voiculescu, Traian Băsescu – valóban felnőtt az új politikai osztály. Minden fontosabb politikai pártban megjelentek az új nemzedék képviselői. Hadd soroljunk néhány kiemelkedő nevet: Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Tudor Chiuariu, Cristian David, Dan Şova, Sebastian Ghită,Victor Ponta, Crin Antonescu, Ludovic Orban…

És mégsem vagyunk boldogok…

Mert néhányan közülük máris vizsgálati fogságban vagy börtönben ülnek, mások ellen bűnvádi eljárás indult meg, ismét másoknak családtagjai vendégeskednek a korrupció elleni ügyészeknél.

Akárcsak a derék „régi generáció” tagjai.

Romániában a politikai élet a középszerűek, a lopásra-csalásra „szakosodott” jellemtelenek otthona lett. Azoké, akik szerint a politika a haszonszerzés legkönnyebb útját jelenti, akik tudás híján protekció, rokonok, barátok révén akarnak érvényesülni.

Az ifjú politikusnemzedék tagjainak példaképét a régi politikusok jelentik. A hatalmat ők sem az ország boldogulása céljából akarják megszerezni. Számukra a politika egyedüli célja a pénzszerzés, illetve a pénzszerzést lehetővé tevő/megkönnyítő hatalom megszerzése.

Traian Băsescu elnöki pályafutása kezdetén a korruptak (képletes) karóba húzása mellett az új politikai osztály kinevelését is ígérte. A Palota téri szimbolikus karók azonban üresek maradtak. Mandátuma végén ugyan bábáskodott a román politikai életbe szerinte gyökeres változást hozó, „makulátlan politikusokból” álló párt létrehozásában – annak élére viszont Elena Udreát neveztette ki. Aki nem sokkal később korrupció vádjával vizsgálati fogságba került. A makulátlannak tartott politikusok pedig a szőke eminenciástól végre megszabadulva mit tettek? Parlamenti szövetségre léptek a ma már szintén börtönben ülő Dan Diaconescu zsarolókból, sarlatánokból, konjunktúralovagokból álló pártjával.

Az „új politikai osztály” tagjai nagyjából negyven év körüliek – vagyis sokáig maradhatnak hatalmon. Az ország sorsa így legalább egy nemzedéknyi időre megpecsételődött.

Dédelgetett kedvencében, Elena Udreában Traian Băsescu nem is olyan régen a jobboldal vezetőjét látta. A baloldal vezetője pedig nem más, mint az ugyancsak börtönviselt Adrian Năstase által kinevelt, „kis Titulescunak” becézett Victor Ponta.

Romániai politikai megfigyelők szerint Romániának esélye sem volt a nyerésre. Az ország sorsát pénzfeldobással döntötték el, amelynek egyik oldalán Elena Udrea, a másikon pedig Victor Ponta neve állt.

Kimaradt?