Krebsz János: Egy nap a világ

A kis- és nagypolitika egyszerű összefüggéseit a Kádár-rendszer viszonyai között tanultuk meg. Csak csippentett a szemével apánk, s tudtuk, hogy ő velünk van. A krumplileves az krumplileves, akárhogy nevezzük, és mindenkinek ott kell megélnie, ahol dolgozik. Az embereknek nincs szükségük bonyolult üzenetekre, bizalom kell meg biztonság.

A politikusi szereplések, a diplomácia, a parlamenti huzakodás (bizonyára szolgálnak valami célt) nem nekünk szólnak, az újságok, híradók ugyanazt ismétlik, de az igazán fontos az, amit a tömegek gondolnak. Áramlik az információ embertől emberhez, és aki politikusként erre rálát, az hatalmon marad a világ végéig meg egy napig.

Öntörvényű dolog a néplélek, apánkká kereszteli a véreskezű diktátort, hisz a csodafegyverben, nótába foglalja az embernek középszerű vezetőt, mert hiszi, tőle várhatja sorsa jobbra fordulását. A választásos demokráciában ezek az érzelmek szárnyakat adhatnak a politikának, ha fölismeri áramlatait, ráfekszik a felhajtó erőkre. Ez a hétköznapi marketing festett összeesküvést Horn Gyula autóbalesete mögé, ásta mélyre Gyurcsányt néhány kiszivárgott mondat után, ragasztotta a libás jelzőt Bajnaira, növelte megváltóvá Iohannist, és bólogatott nagyokat a rezsicsökkentés gyakorlatára, amely megteremte a második kétharmadot.

Újságolvasó és tájékozódó emberként sehol nem találkoztam a hivatalos forrásokban a legújabb néphittel, amely népmesei reménnyel terjed szájról szájra. De egyre többet hallom.

Te hanyas vagy? – kérdezik a korosztályombéliek iskolai végzettségtől és intelligenciától függetlenül. – Azt hallottad, hogy férfiakra is kiterjesztik, hogy negyven év munkaviszony után ők is elmehetnek nyugdíjba? A Jobbik megígérte.

Kutatok az emlékezetemben. Hacsak az nem történt, hogy a Jobbikra nem figyelek oda még tájékozódás szintjén sem ízlésbeli finnyásság okán, de inkább hinném, hogy Brüsszel szól bele a dologba a maga ficamos gondolkodásával: nem lehet nemi alapon diszkriminálni. Meg azt is tudom, hogy a Nyilaskeresztes Párt vezette már ebben az országban a népszerűségi listákat. De azért visszakérdezek, hogy komolyan gondolod a Jobbik hatalomra kerülését?

A válasz pofonegyszerű. Ha a Fidesz megbukik, akkor a Jobbik következik, ők a második legnépszerűbb erő, sőt a fiatalok között vetélytárs nélkül vezet. A baloldal itt húsz évig nem támad fel. Sőt, a Fidesz gyakorlatilag a Jobbik programját valósítja meg kicsit megcsiszolva, eukonformosítva. Ha megnézzük a statisztikákat, a Ratkó-korszakban évente született 250 ezer gyerek, mi még mind végigdolgoztuk az életünket, és a diplomások kivételével mindenkinek megvan a negyven év munkaviszonya. Százezrek szavaznának arra, aki megígéri. 2010-ben is azzal nyertek, hogy a nők elhitték, és a Fidesz megcsinálta.

Idilli nyugdíjasország leszünk rengeteg szabad idővel. Mehetünk békemenetre, sorba állhatunk Vajna úr kaszinója előtt ingyen zsetonért, várhatunk sorszámra az egészségügyben, ha addig le nem chemtraileznek az ellenséges tudjukkik. 

Kimaradt?