Bogdán Tibor: Kis sértett Cotroceni-ben

Kísértet járja be a cotroceni-i államelnöki palotát: Traian Băsescu, aki államfői mandátuma végéhez ért. Klaus Iohannis megválasztását követően Traian Băsescu már csak amolyan fantom elnök, aki azonban az utolsó pillanatig ragaszkodik a hatalomhoz. Még azt is pontosan, percre megmondta, mikor lép majd ki szellemszerepéből: december 21-én, pontban éjfélkor! (Amikor a hiedelem szerint a szellemek is bolyongani kezdenek egyébként.)

Traian Băsescu, akárcsak tíz esztendős elnöksége során oly gyakran, most is „apró erőszakot” követ el az alkotmányon, a talárosoknak arra a nézetére támaszkodva, hogy egy kis alkotmánysértés nem akadály a mandátum útjában. Az alaptörvény ugyanis csupán azt pontosítja, hogy a mandátum időtartama öt év. Arra már sehol nincsen semmiféle utalás – az elnökválasztási törvényben sincs – hogy napra, órára, percre meddig kell tartania az államfői megbízatásnak.

Traian Băsescu azt is kihasználja, hogy az alaptörvényben az újonnan megválasztott elnök a parlament két házának együttes ülése előtt teszi le az esküt. Csakhogy a Traian Băsescu által megjelölt időpont vasárnapra esik, a parlament pedig vasárnap nem dolgozik, hétfőn pedig csak a déli órákban lát munkához, így az a helyzet áll elő, hogy az ország legalább fél napig elnök nélkül marad. Traian Băsescu ugyanis – ahogyan ő mondta – egyetlen percig sem hosszabbíthatja meg mandátumát. Persze – nem a rosszindulat, hanem a tapasztalat mondatja velem – akkor sem járnánk messze az igazságtól, ha némiképp kételkednék a szavában…

Addig is azonban nem szűkölködünk államfőben, jelenleg két elnökünk van: a hivatalban lévő és a megválasztott államfő. Egyikük görcsösen ragaszkodik a székéhez, a másikuk pedig alig várja, hogy gyakorolhassa hatalmát. A „hivatalban levő” Traian Băsescut azonban senki sem veszi komolyan, senkit sem érdekelnek tervei, elképzelései, „elnöki erőfeszítéseiben” teljességgel nevetségessé vált. Ráadásul politikai támogatottsága sincs, a parlamenti küszöb alatt maradó politikai tömörülés, a Népi Mozgalom Pártja támogatja, amelynek elnöke, Elena Udrea még a pártjánál is gyengébben szerepelt a legutóbbi államfő-választáson.

Traian Băsescu ezekben a napokban voltaképpen csak mímeli az ország vezetését, akárcsak az iskolában a „fordított napok” alkalmával, amikor a nebulóból lesz a tanár, a tanárból pedig a diák. Kitüntetéseket osztogat, sokat, humanitárius okokra hivatkozva tyúktolvajoknak ad amnesztiát, nagyköveti rangokat adományoz, főszerkeszt – az előzetes megállapodás ellenére januárra tolta már elkészült, december közepére szánt interjújának megjelenését…

És eközben mindenkire duzzog, hiszen csakhamar költöznie kell az elnöki palotából – és még azt sem nagyon tudja, hogy hova, mivel Victor Ponta miniszterelnök egyelőre nem utalta ki számára az államfőnek élete végéig kijáró lakást. Abban viszont már biztos lehet, hogy az nem lesz luxusvilla, a kormányfő ugyanis szerényebb lakásban gondolkodik.

Amennyiben Traian Băsescu mégis az elnöki palota kényelmére vágyik, akkor nyilván lakásainak egyikébe kellene majd beköltöznie. Mondjuk a Mihăileanu utcaiba, amit főpolgármesterként – önmagának utalt ki.

Addig is kis sértett járja be mostanság a cotroceni-i elnöki palotát… 

Kimaradt?