Krebsz János: Dzsihád Nyergesújfaluban

Több plakáton valaki szent háborút hirdetett iszlám módra a Komárom-Esztergom megyei faluban. Ugyan a nyomtatvány második sorában Budapest van megszólítva, de csak Nyergesújfalun tűntek fel a felhívások. Elsősorban azok csatlakozására számít a dzsihád sereg, akik csalódtak az európai kereszténységben.

Hogy ez jó vagy rossz vicc, arról megoszlanak a vélemények. A muzulmánok, vagy legalább a radikálisabbja, fatvát hirdet akár egy regény miatt, amely éppen ettől a felhajtástól lesz világsiker, és dzsihádot dán karikaturisták Mohamed prófétát gúnyoló rajzai nyomán, amelyek megsértik vallásuk szent fogalmait, és fölégetnek néhány amerikai követséget felháborodásukban.

Ezen a csapáson elindulva csak eleinte tűnhet jó ötletnek ezekkel az iszlám-hitű emberekkel viccelődni. Mert éppen ők adják másfél milliárdos létszámmal a világ második vallását. Mert IS nevű államuk éppen nyilvános kivégzésekkel a világhálón szerez új híveket tanainak, és az úgynevezett fejlett világot fenyegeti merényletekkel. Utóbbihoz komoly bázisa van a Nyugat-Európába és Amerikába menekült iszlám népesség körében, ahol felnőtt a második és harmadik nemzedék. És gyökereit tiszteletben tartva ifjonti hévvel csatlakozik a nyugati kultúra elítélőihez.

Ezzel szinte egy időben Civil Összefogás Fóruma (CÖF) levelet írt egyenesen Barack Obamának. Tudják, ez az a civil szervezet, amely milliós nagyságrendű demonstrációkon megvédi a kormány politikáját, üzen, hogy nem leszünk gyarmat, most pedig felhívja az amerikai elnök figyelmét arra, hogy téves információk és tájékozatlanság nyomán hamisan ítélik meg az USÁ-ban kis hazánkról szólva a közös értékek állapotát, és a nyugati sajtó időnként tudatosan félremagyarázza a dolgokat és folyamatokat, amelyekre a nyílt párbeszéd lenne a megoldás, amire a két ország vezetői személyes találkozóján kerülhetne sor. Szinte látjuk Barack Obamát, ahogy izgatottan tépi föl a borítékot (már régen nem írtak neki a magyar civilek), és a homlokára csap, hát persze. És már hívja is a titkárnőjét, foglaljon le egy helyet a következő Bukaresti gépre (ablak mellé), neki sürgős beszélnivalója van azzal a Viktor keresztnevű országvezető úrral.

Egyre nehezebb szétválasztani a nyilvánosságban a vicc és a komoly kategóriát. És nem a humorérzékkel van baj, terem önmagától az abszurd és a morbid, csak hagyni kell bizonyos embereket pozícióban működni. Igazából ott romlott el a dolog, hogy bizonyos viccek komoly kijelentés kategóriában indulnak a Ki mit tud?-on, és kormányzati támogatást kapnak, valamint esemesben is sokan támogatják.

Próbálja meg valaki Székelyföldön hézagosnak ítélni a rovásírás történelmi múltját, vagy azt vélelmezni, hogy mégsem kellene kötelezően bevezetni az iskolai tananyagba! Avagy Orbán Viktor, az RMDSZ, netán a román kisebbségpolitika tekintetében a többségétől eltérő véleményt megfogalmazni. Van különbség? Van. Mi csak szóban játsszuk le, nem rendezünk nyilvános kivégzéseket. Pedig igény lenne rá.

Kimaradt?