Bogdán Tibor: A nadrágos Elena Udrea

Anyagi (és pártos) érdekek, netán gyöngéd vonzalom, avagy akár mindkettő fűzi Traian Băsescut Elena Udreához? A kérdésre nehéz válaszolni, hiszen egyelőre egyikre sem tudott senki konkrét bizonyítékot felhozni. Valaminek viszont csak lennie kell a dologban, hiszen az államfő makacsul, mondhatni előre megfontolt szándékkal ragaszkodik az önmagát rutinos politikusnak képzelő Udreához (aki már évekkel ezelőtt a találmányi és védjegyhivatalnál a nagyobb lánya nevére bejegyeztetett, pártot szülő alapítványt hozott létre számára), szakított a voltaképpen saját maga által megteremtett Demokrata Liberális Párttal, csak azért mert az nem választotta meg elnökének protezsáltját.

Talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, hogy Elena Udrea az államfő egyetlen politikai programja – Elena Udrea pedig hűségéről biztosítja őt, jóllehet azt nagyjából tudjuk, mennyit is ér a divathölgyek állhatatossága.

Elena Udrea – legalább is nyilatkozatai szintjén – biztosra veszi, hogy megnyeri az őszi államfő-választásokat Traian Băsescu támogatásának köszönhetően, aki politikai küzdelmeiből rendszeresen győztesen kerül ki.

Traian Băsescu csakugyan kiváló politikai érzékkel rendelkezik, igazi politikai fenevad, éppen ezért érthetetlen, miért tesz fel minden egy lapra, voltaképpen miért szolgáltatja ki magát Elena Udrea kényének-kedvének. Alig tíz esztendővel ezelőtt Traian Băsescu még maga köré gyűjtötte az ország értelmiségieit, művelt emberekkel vette körül magát; behódolásával Elena Udreának viszont a kicsinyesség, a műveletlenség perifériájára sodortatta magát, oda, ahonnan annak idején felszedte a szőkének álcázott politikust. Elena Udreát a sajtó „szoknyás Băsescuként” is emlegeti. Félő, hogy előbb-utóbb Traian Băsescu válik majd „nadrágos Elena Udreává”.

Elena Udrea mintha megbabonázta volt Traian Băsescut: nem csak azt nem veszi észre, hogy rossz lapra tett, de az sem zavarja, hogy egyben nevetségessé is vált. Gondolt-e vajon arra, hogy abban az esetben, ha pártfogoltja megnyeri az elnökválasztásokat, hogyan fogadják majd Udreát az Európai Unió, a NATO mindenről tájékozott és mindenkiről sokat tudó vezetői, miről tudna majd velük érdemben beszélni? Mondjuk a norvég elnökről? Hajlandó lesz-e vele lekezelni, tegyük fel Angela Merkel?

Traian Băsescunak alighanem nagyobbak a politikai ambíciói, semmint hogy beérné Elena Udrea tanácsosi tisztségével... Ám az sem kizárt, hogy tűhegyű cipői magaslatáról az új elnökasszony egyszerűen kiadja immár fölöslegessé vált mentora útját. Elena Udrea pár alkalommal máris szembehelyezkedett vele...

Traian Băsescu a következőkben alighanem azon lesz, hogy védencét az egyetlen hiteles jobboldali jelölt, a demokrácia és a jogállam, az európai szellem valós értékeinek egyedüli védelmezője színében tüntesse fel. Ez azonban legalább olyan hamis lenne, mint Elena Udrea szőkesége.

Kimaradt?