Bogdán Tibor: Feltételeim

 

Ezúton hívnám fel a figyelmét az illetékeseknek a következő alapvető dolgokra:

1. A világ legszebb nőinek, a szépséges hollywoodi világsztároknak, egyéb szépségkirálynőknek – így például Nicole Kidmannak, Claudia Schiffernek, Jennifer Anistone-nak, Gwyneth Paltrownak stb. – a legkomolyabban üzenem, hogy feleségemhez igen hű természet lévén, nem kívánok velük sem randevúzni vagy hetyegni, pláne komolyabb kapcsolatokba bonyolódni. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha cserében anyagi előnyökkel kecsegtetnének (nőktől különben sem fogadok el pénzt), esetleg filmfőszerepet ajánlanának fel, netán feleségül jönnének hozzám. Mindennemű ilyen természetű folyamodványukat a leghatározottabban visszautasítom.

2. Ugyanakkor az ENSZ főtitkári tisztségét is csak szigorú feltételek között fogadom el. Mindezt csakis akkor vállalhatom, ha teljhatalmat kapok az atombombák szétszedésére, hasadó anyaguk energiájának békés célú felhasználására, az Északi- és Déli-sarok ventillátorokkal történő lehűtésére, a jégsapkák olvadásának meggátolása érdekében. A főtitkári tisztség elfoglalása tekintetében ugyanakkor szakképzett szövőnőket kérek az ózonlyukak befoltozására, és kiemelt – minimum havi 200 ezer dolláros – pénzkeretet a klímaváltozás nyomán fellépő fűtésköltségeim pótlására.

3. Ami a Nobel-díjakat illeti, első kikötésem az, hogy azokat XVI. Károly Gusztáv svéd király helyett magam adom át a kitüntetetteknek. Svédország királyi székére nem tartok igényt, hiába is unszolnának.

3.a. Irodalmi Nobel-díjat csak akkor veszek át, ha szerzői jogdíjamat az Új Magyar Szónál százötvenezerszeresére emelik. A szemromlási, hátgerinc-használódási, billentyűzet-kopási, szék- és nadrágsúrlódási járulékokról majd később egyeztetünk. További követeléseim közé tartozik, hogy Ágoston Hugó, Demény Péter, Pap Sándor Zsigmond, Ambrus Attila a jövőben Bogdán Tibor néven publikáljon. Névhasználat jogommal, előzetes egyeztetést követően, élhet a többi szerző, illetve bedolgozó munkatárs is. A nevemmel szignált írások honoráriumára természetesen magam tartok igényt, úgyszintén százötvenezerszeres kulccsal számolva.

3.b. A fizikai Nobel-díjra nem reflektálok, amennyiben Albert Einsteint nem rólam nevezik el. Emellett elvárom, hogy haladéktalanul intézkedjenek annak érdekében, hogy megértsem a speciális és általános relativitáselméletet meg a többi érthetetlen dolgokat.

3.c. A kémiai Nobel-díj esetében szükségesnek tartom, hogy a Mengyelejev-táblázatban foglalt elemeket szintén rólam nevezzék el, méghozzá abban a sorrendben, ahogyan a periódusos táblázatban jelenleg is szerepelnek. Például: oxigén: Bogdán Tibor 1; hélium: Bogdán Tibor 2; lítium: Bogdán Tibor 3 stb.

3.d. Béke Nobel-díjhoz csak úgy járulok hozzá, ha legalább a világ minden fővárosában szobrot állítanak nekem, amint éppen kardból ekevasat kovácsolok.

3.e. A többi Nobel-díjról helyszűke miatt más később egyeztethetünk, azzal a feltétellel, hogy a követeléseim maradéktalanul teljesülnek.

Jóllehet mindezidáig a világszépségek még türtőztették magukat, az ENSZ-főtitkárság tisztségére sem érkezett még felkérés, és a norvég Nobel-bizottság sem zargatott, a fölösleges zaklatás elkerülése végett azonban fontosnak tartottam tisztázni mindezt.

Aminthogy a cotroceni-i szőke által vezetett Népi Mozgalom Pártja is szükségesnek tartotta leszögezni, nem kíván fuzionálni egyetlen párttal sem, és csakis akkor lép szövetségre, ha betartják az általa szorgalmazott elveket – bár vele sem akart fuzionálni vagy együttműködni egyetlen párt sem. Szigorú feltételeik előzetes közlésével nyilván azt akarta elérni, hogy sokoldalú tehetségének kibontakoztatása közben holmi politikusok ne háborgassák Elena Udreát, az egyesülés mindenféle hátsó szándékával. 

Kimaradt?