Bogdán Tibor: A szakállas szép Heléna

A román nép Nicolae Ceauşescu elvtárs által oly gyakran emlegetett leleményessége és tehetsége alighanem Elena Udreában öltött egyszemélyes testet. A szőke hölgyemény végzettségére nézve ugyan ügyvéd, de emellett a politikus szerepét is felvállalta, és remekül teljesített, bebizonyítva, hogy nagyszerű pártvándor. Pályafutása elején a Nemzeti Liberális Párttól – amelynek színeiben bekerült Bukarest főtanácsba – a Năstase-kormány szolgálatába állott és a szociáldemokraták által vezetett állami protokollalap ügyvédje lett (mint utóbb kiderült: mindenféle versenytárgyalás nélkül). Udrea asszony tudniillik nem bízott Traian Băsescu államfői győzelmében, és – biztos, ami biztos – a protokollalaptól még sebtiben zsebrevágott 280 millió (régi) lejt. Miután Băsescu megnyerte a választásokat, nyomban átállt a Demokrata Pártba és az államfői kancellária államtanácsosa lett.

De Elena Udrea – már írtunk róla – a tévé előtt bebizonyította, remekül köt, mestere a felmosórongynak, talpig népi ruhába öltözve kerékpáron is bizonyított. Mindemellett jó szakácsnő, valóságos ínyesmester, húsvétkor például román népi blúzban, farmernadrágban és elmaradhatatlan magas sarkú cipőben kalácsot sütött.

Udrea asszony szépségével is hódít, Playboy-nyuszi volt, polgármesterek álmodnak róla, párnájuk alatt fényképével, a nagyon-nagyon rossz nyelvek szerint még államfőnk fejét is elcsavarta.

A tévé jóvoltából arról is meggyőződhettünk, hogy igen jó szívű, Vuitton táskájából előkotort magassarkú cipőket ajándékozott például árvízsújtotta szegényeknek.

Nemrégiben, a Család Nemzetközi Napja alkalmából sajtóértekezleten jelent meg az – állítása szerint – átlagfizetésből élő „Dana asszonnyal”, aki megmutatta napi kosarát, amelyben egy krumpli, egy hagyma, fél liter tej, egy negyed kiló kenyér, egy fél (főtt) tojás, egy fél szelet szalámi és egy fél alma volt. Mert hogy ennyire futotta naponta az átlagbérből.

Udrea asszony azonban nem csak azt nem tudja, hogy Norvégia királyság és nem tagja az EU-nak, az átlagfizetéssel sincs tisztában. Dana asszony beharangozott 850 leje ugyanis a bruttó minimálbér. A statisztikai hivatal adatai szerint az idei átlagbér 2200 lej bruttóban, nettóban pedig 1600 lej, amely csaknem kétszerese a 850 lejnek. Persze, ebből sem lesz sokkal gazdagabb a napi kosár, de erről már egyebek között az a párt is tehet, amelynek Elena Udrea tagja volt, és amely – a szegényes kosár ellenére – 25 százalékkal még le is vágta a béreket.

Sokoldalú tehetségének nemrégiben ismét jelét adta: ejtőernyővel ugrott le – igaz, egy férfi karjaiban –, és szó, ami szó, a rossz nyelvektől is eltekintve, az ugrást élőben nyomon követő vén tengeri farkas államfőnk is megdicsérte a szőke hölgy férfias bátorságát, hiszen csak „pártja erőt adó trikójának kedvéért” ugrott le 4000 méterről (és talán azért, hogy kedvet kapjanak pártjához az ufók is, ha már a románok nem igen tolonganak érte).

A sikeres ejtőernyős ugrás nyomán Udrea alighanem megszerethette a sportot, mert legutóbb – teniszezett. A párttrikó ugyan most nem ciklámenbe öltöztetett felsőtestén volt, hanem partnere, az egykori román teniszcsillag, Ruxandra Dragomir viselte. Szemtanúk szerint Udrea asszony e sportágban is jeleskedett, amiről szembe jut egy kis videófilm a jégkorongozó Vlagyimir Putyinról, aki szintén jól teljesített és hat gólt lőtt, mivel valahányszor nála volt a korong, mindenki széthúzódott előtte, szabaddá téve a kaput…

Nemrégiben a bukaresti nemzetközi futóversenyen is elindult, és közel három kilométert futott, bizonyítandó, hogy pártja „sebességre kapcsolt és megállíthatatlan”. (No, azért három kilométernél mégis megállt…)

A sokoldalúan tehetséges Udrea asszony nem kizárt, hogy ügyvédi, politikusi, háziasszonyi, sportteljesítményét követően, legközelebb a művészetekben kíván majd jeleskedni, és az eurovíziós dalfesztiváltól kedvet kapva, megpróbálkozik mondjuk az énekléssel, ahol természetesen úgyszintén remekel. Én, a magam részéről nagy-nagy érdeklődéssel várom a szakállas Elena Udreát. 

Kimaradt?