Krebsz János: Járványtani észosztás

Járványszerűen pusztít a világban egy új divat: a védőoltás-ellenesség. Tudományos tény, hogy a védőoltások nem biztosítanak száz százalékos védettséget, és az is, hogy minden beavatkozás, akár egy injekció is, jár némi kockázattal. Ezekre a periférikus érvekre támaszkodva mozgalomszerűen szervezkednek és agitálnak az oltásellenesek, s nekik köszönhetően a világ fejlett államaiban olyan betegségek jelennek meg ismét, amelyekről azt hittük, legyőztük végleg. Például a járványos gyermekbénulás.

Az igazi veszély nem csak azt a törpe kisebbséget fenyegeti, amelyik elzárkózik az egészségügy szolgáltatásaitól (egyszerű szelekciós eredménynek tekinthetnénk a folyamatot), hanem – mint korábban említettük, nincs száz százalékos védettség – a kór azok körében is pusztíthat, akik mindent megtettek, ami a kor lehetőségei szerint egészséges felnőttkort ígér a gyermeküknek.

Tény, hogy a magyar országgyűlésbe bekerültek nyíltan fasiszta eszméket valló emberek, sőt egy vállaltan szkinhed múlttal rendelkező Jobbikos képviselő parlamenti alelnök is lett. Tudományos tény, hogy a demokrácia nem biztosít száz százalékos védettséget a szélsőséges megnyilvánulások ellen. Nyilván itt is kézenfekvő, hogy nagyon kevés számú nyíltan fasisztáról, rasszistáról beszélhetünk. S abban van a veszélyük, hogy a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők egyszerűen megfertőződnek a primitív, korábban legyőzött kórokozóktól.

Nem csak az a veszély, ami most közbeszédként izgatja a publicistákat. Hogy – ugye, bizonyos civilizációs szint fölött – lakásba lovat, disznót, fasisztát nem engedünk be. Parlamentbe se. De mit kezdjünk a demokratikus választás és a szabad véleménynyilvánítás felvilágosult követelményeivel, amikor Magyarországon egymillió szavazópolgár szavazta a Jobbikot a parlamentbe? Nálunk benn vannak. Innen kezdve néhányan érzékenyen fintorgunk, mit tehetünk? Álljunk szóba velük, vagy tegyük karanténba őket?

Minden demokráciában vannak szélsőséges nézeteket valló emberek. Minden szabad országban elmondhatja bárki az érveit a kötelező védőoltások ellen és mellett. Mindenkinek jogában áll olyan világnézetet, vallást, véleményt, szubkultúrát képviselni, agitálni, téríteni ezek nevében, amelyek másokat nem veszélyeztetnek. És itt a jelenlegi helyzet pontos állapotrajza: nem hagyhatjuk, hogy szélsőséges nézeteket valló szülők veszélyeztessék azokat a gyermekeket, akiknek szülei felvilágosultan és felelősen gondoskodnak gyermekük egészségéről. Ez a mizéria ott fertőz, ahol nem számítunk rá, ahol becsületesen csak jót akarunk magunknak, a családunknak, a népünknek.

Az új középkor babonás, sötét viszonyai törnek ki a felvilágosodás teremtette fényre. A tekintélytisztelő ostobaság, a mindentudó tudatlanság és a vallásos rajongással fűtött gyűlölet fejlődik közös rendszerré a gondolkodó emberek szégyenére. 

Kimaradt?