Bogdán Tibor: Az államfő (viseltes) új ruhája

"Visszamaradt anyagokból” összebarkácsolt, second hand politikai tömörülés a Népi Mozgalom Pártja, amely se nem mozgalom (hiszen párt), se nem párt (mivel mozgalom), és népi sem (mivel nagyrészt értelmiségiekből áll). Egyetlen rendeltetése jelen pillanatban az, hogy előkészítse a talajt Traian Băsescu számára, akinek második államfői mandátuma lejárta után a nagy dilemmája alighanem az lesz, hogy magára marad a politikai életben.

Régebbi pártjától, a Demokrata Liberális Párttól már korábban elhatárolta magát, annak elnökét, Vasile Blagát – aki pedig korábban a kampányait vezette – jócskán elidegenítette magától. Az elvileg ugyancsak jobboldalinak mondott, de a szociáldemokraták oldalán baloldali politikát követő Nemzeti Liberális Párt elnöke, Crin Antonescu sem rajong érte, a szociáldemokratákhoz pedig Băsescu úgyszintén nem csatlakozhat, mivel ő tette az eredetileg baloldali Demokrata Liberális Pártot szempillantás alatt jobboldalivá, hogy a jelentős pénzforrásokkal rendelkező Európai Néppárthoz csatlakozhasson.

Annyi ízlése pedig talán csak van – és ha nincs, akkor annyi pragmatizmus csak szorult bele –, hogy nem áll össze a parlamentből lassan kikopó Dan Diaconescu Néppártjával.

Így legjobb esetben csak Chişinău polgármestere meghívásának tehetne eleget: a Moldovai Köztársaságban folytatná politikai pályafutását – na, de ez mekkora visszaesés lenne, főleg, ha a băsescui ajánlatnak megfelelően Moldova kérésére Románia egyesülne a „második román állammal”. Ekkor bizony Traian Băsescu a Moldovai Köztársaság államfőjeként legfeljebb amolyan megyei tanácselnöki tisztséget tölthetne be Románia legújabb megyéjében.

A maga mellé állítható új pártok létrehozásával egyébként Traian Băsescu már több alkalommal próbálkozott – és mindig kudarccal járt. Első pártelnöksége idején pártja, a Demokrata Párt a Nemzeti Megmentési Front Petre Romannal tartó maradékából állt össze. Aztán pártvándorokból létrehozatta a Liberális Demokrata Pártot, amely – újabb pártvándorokat is bevonva – átalakult Demokrata Liberális Párttá. Aztán a szociáldemokratáktól átállt politikusokból összeverbuválta az Országos Szövetség Románia Haladásáért alakulatot, most pedig arra kényszerül, hogy beérje a mozgalom-párttal vagy pártmozgalommal, amelyet eredetileg „Hófehérkének” becézgettek, hiszen alapítóik ígérete szerint teljesen új politikusokkal állnak majd a napvilág elé, megújítva ezzel a román politikai osztályt.

A megújult politikai osztály pedig felfogásukban azt jelenti, hogy a párt Traian Băsescu volt tanácsosaival, valamint tizenöt parlamenti taggal kérkedhet – valamennyien a Demokrata Liberális Párt egykori tagjai voltak. A párttagok közül egyesek némi bűnvádi dossziét is magukkal vittek új pártjukba, mint a Dâmboviţa megyei tanács volt elnöke, Florin Popescu, mások a mondén életből vették ki részüket, mind a Sistem zenekar dobosa, a Rendszer Gigije néven ismert Ciprian Rogojanu szenátor úr, aki harminchat évesen immár harmadszorra nősülne, most éppen egy Saya nevű fiatal énekesnővel kötne frigyet.

Aztán – teljesen új politikusként, ugye – ott van a legújabb szerzemény, Elena Udrea, aki gyakorlatilag a jelenlegi elnököt máris háttérbe szorítva, a párt élére áll, hiszen a pártelnök helyett ő jelentette be az alakulat stratégiáját. És új párttagként máris messze lepipálta Victor Pontát, aki csak együtt ebédelt a távközlési cég reklámjában híressé vált Ghiţă juhpásztorral, ő maga viszont már egyetlen kávézás közben hű párttaggá tette Artemiţa juhászt.

Ezzel pedig Udrea asszony beváltotta a pártalapítók ígéretet. A természet lágy ölén nevelkedett Artemiţa juhász ugyanis nem lehet pártvándor, hiszen egyetlen pártnak sem volt tagja, így jogosan feltételezhetjük, hogy ő lesz a beígért új politikai osztály megtestesítője. 

Kimaradt?