Bogdán Tibor: A krumplipucolás felszabadít

Ha Victor Ponta kormánya, a miniszterelnök ígéretétől eltérően, nem is éppen a legbecsületesebb miniszterek kabinetje – a második Ponta-kormányból több tárcavezetőnek is távoznia kellett összeférhetetlenség, plágium és korrupció miatt –, a kormánycsapat azonban mindenképpen a meglepetések tárháza. És most nem csak miniszter uramék (önkéntelenül) humoros kiszólásaira gondolok, ezeken legfeljebb jót nevetünk (pedig inkább sírni kellene ezeken is), de a kormány tagjai komoly – és kellemetlen – meglepetéseket is okoznak nekünk.

Persze, nem csak miniszter uramék járnak élen a meghökkentésben. Ez a legutóbbi repülőgép-balesetet követően is bebizonyosodott, amikor hat órába került, amíg ráleltek az áldozatokra, jóllehet a Különleges Távközlési Szolgálat Igazgatója, Marcel Opriş nemrégiben még azzal kérkedett, hogy a közelmúltban vásárolt (méregdrága) ultramodern felszereléseikkel 15 másodperc alatt beazonosíthatnak bárkit. És neki hinnünk kellene, hiszen Traian Băsescu négy csillagot is kitűzött tábornoki vállapjára. A szolgálat pedig olyan jól működött, hogy egy hely helyett hármat is megadott – tévesen.

A tragédia kapcsán elképesztő ostobaságokat követett el a valamennyi illetékes, a román rendőrség is pedig egyenesen azzal a meglepő magyarázattal hozakodott elő, hogy GSM termináljait csakis bűnözők tartózkodási helyének felderítésére használhatják. A repülőgép utasai tehát magukra vessenek, ha bűnözők lettek volna, akkor szempillantás alatt megmenthették volna őket – a becsületes ember pedig csak vesszen.

És – megint csak a napokban – munkaügyi miniszterünk is meglepetésszerű javaslattal állt elő. Mariana Câmpeanu ugyanis megoldást talált a felháborodott nők számára, akik a férfiak és a nők nyugdíjkorhatárának kiegyenlítése miatt lázongtak. Miniszterasszonyunk, ugye, hölgy, meglepő újítása ezért valószínűleg meghozza eredményét. A megoldást pedig a félkészételek jelentik. Ezek ugyanis mentesítik a nőket a krumplipucolástól, így sokkal többidejük marad a családi életre, a gyermekekre.

Miniszterasszonyunk tömören fogalmaz, e mondatába rengeteg információt zsúfolt bele. Megtudhattuk, hogy Romániában a nőknek a krumplipucolás miatt nem jut idejük a családra, a gyermekekre. Új információ az is, hogy a krumplipucolás jelenti a legfárasztóbb női tevékenységet. Arra is fény derült, hogy a romániai családok rengeteg krumplit esznek, aminek megpucolása aztán teljes mértékben igénybe veszi a nők szabadidejét.

Mindezen tehát segíthetnek a félkészételek segíthetnek, amelyek – legyenek amúgy bármilyen ízetlenek és agyongyömöszölve mindenféle vegyszerrel, E-kkel – visszaadják a nők szabadságát.

De a miniszterasszony mindennek kapcsán még egy érdekes információval szolgált: saját gyermekeinek és kollégáiknak a tapasztalatából ugyanis úgy látja, hogy a férfiak egyre jobban besegítenek a házimunkába. Mindennek alapján pedig elmondatjuk, hogy csak a locsi-fecsi, felelőtlen sajtó kitalációi a szuperjárgányokon 200 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozó, botrányt botrányra halmozó, törvényt sértő, nőket verő, kábítózó, pénzlenyúló aranyifjak hajmeresztő esetei. Mindez tehát szemenszedett hazugság, a kis lurkók iskola után hazamennek, és leckevégzés után segítenek idős szüleiknek, éppen úgy, mint Karinthy asztalfia, aki szintén nagyon kedves, szerény kisfiú volt, és mindennap szépen kezet csókolt ősz apjának, amely szülte őt.

Persze, a nyugdíjkorhatár kiegyenlítése uniós feladat. De azért jó lenne, ha a miniszterasszony körülnézne mondjuk Nyugat-Európában, ahol a krumplipucolás terhétől mentesítő félkészételek mellett még más módszereket is találtak a nők helyzetének megkönnyítésére.

A miniszterasszony végül pedig mindennek kapcsán tartogatott még egy meglepetést. Nem értette ugyanis, miért siránkoznak a nők azért, hogy a férfiakkal együtt, 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba. Hát nem ők harcolnak hosszú ideje az egyenjogúságért? Ejnye, igaza van, valóban meglepő, hogy a nők nem gondoltak erre.

Más országokban mindezek után egy munkaügyi miniszter már régen lemondott volna. És Mariana Câmpeanu Romániában éppen ezzel okozhatná a legnagyobb meglepetést. 

Kimaradt?