Bogdán Tibor: Kasszahideg

Ha közpénzeket kell osztogatni a pártkliensek között, a romániai politikusok hallatlanul találékonyak, a legkülönfélébb ürügyekre hivatkozva szórják a milliókat, milliárdokat. A „földi jelenségekből” kifogyva pedig nemrégiben azzal lepték meg a lakosságot (és nem kevésbé a meteorológusokat), hogy kemény fagyokat hozó, sarkvidéki hideg légtömegek érkeznek Európa és – a nacionalista túlzásoktól korántsem mentes román politikusok szerint – a földrész szíve, Románia felé. Emiatt tehát jelentősen megnövekszik majd a lakosság betervezett áram- és hőenergia-fogyasztása, így a (kormánypárti) polgármestereknek több pénzre lesz szükségük a fűtés zavartalan biztosításához. Ezt, ugye, senki sem tekinthette légből kapott szövegnek, hiszen tételesen ott szerepelt a költségvetési segélyalapból származó többletpénz kiutalását megindokoló kormányrendeletben.

A sarki hidegből azonban a meteorológusok előrejelzései – és a román sajtó nem minden malíciát nélkülöző beszámolói – miatt végül is nem lett semmi.

No, de ha kormány a sarki hideget éppenséggel már nem is vette el a jegesmedvék elől, és a (j)égszakadás-földindulás a politikusok véleményét (szerencsére) egyáltalán nem tisztelő időjárás miatt elmaradt is, mindez a politikusok ötletességén nem fogott ki. A kabinet ugyanis végül csak átutalt négy és fél millió eurót a polgármesteri hivataloknak, a „hideg időszakra történő felkészülés” ürügyén, igencsak helyesen arra gondolva, hogy a tél az idei évet sem hagyja ki, a tél pedig hideget hoz. Ezt pedig még a jelenlegi hatalommal élesen szembenálló Traian Băsescu sem tagadhatja, hiszen éppen ő fedezte fel az azóta is sokat idézett alapigazságot, miszerint a tél, nem olyan, mint a nyár. A szava tehát akár garancia is lehet arra, hogy a pénzt nem választási célokra, hanem hidegelhárításra használják majd fel.

Ha pedig valaki ebben mégis kételkedne, akkor a kormány határozatából azt is megtudhatja, hogy a négy és fél millió eurós összeget olyan elfogulatlan ember osztja szét, mint a regionális fejlesztési és közigazgatósági tárcavezető – Liviu Dragnea. A pénzért a helyi polgármesteri hivataloknak csak egyszerű kérést kell majd benyújtaniuk – aztán lesz, aki kap (a kormánypártiak), lesz, aki nem kap (az ellenzékiek), de hát az időjárás sem mindenütt egyforma.

Az igaz, hogy a közpénzekről szóló törvény értelmében a segélyalapból csakis előre nem látható sürgős esetekben lehet költeni, vagyis a „sima télre” történő hivatkozással a pénzek kiutalása kissé sántít, de ez sem lehet baj, hiszen nem a sánta kutyát, hanem a hazug embert érik hamarabb utol.

Ha nem is jegelt be tehát minket a kormány, lám, megtalálta a módját annak, hogy közpénzeket adjon a kormánypárthoz hűséges polgármestereknek. Ne feledjük, jövőre kettős választási év lesz, kell ám a pénzmag a városatyáknak a választók mozgósításához, egészen pontosan az olajjal-liszttel-cukorral-golyóstollal-pártmütyürrel tömött nájlonzacskókhoz, a csupán enyhén romlott mititéjes-olcsó sörös „választási piknikekhez”.

Ha jól meggondoljuk, a sarki hideg még akár valós is lehet – de nem a sarkvidékről, hanem a közpénzeket választótoborzó beruházásokra költő polgármesteri kasszákból érkezik.

Kimaradt?