Bogdán Tibor: Mircea Duşa ufói

Románia légtere védtelen: mindenféle azonosítatlan repülő tárgyak járkálnak, szinte naponta az ország fölött, a hadsereg, a légierők tehetetlenek – közölte Mircea Duşa egy katonai ünnepség alkalmával.

Mircea Duşa az ország védelmi minisztere, akinek mindezek után nyilván le kellett volna mondania, hiszen az a védelmi miniszter, aki nem képes megvédeni az ország légterét, minden bizonnyal a szárazföld, illetve a vizek védelmére is képtelen.

Mircea Duşának azonban esze ágában sincs lemondani, jóllehet nem csak az ország légterét jogtalanul megsértő gépeket nem tudja elzavarni, de azokat azonosítani sem tudja, pedig erre már hatvan éve használják az IFF (friend or foe – barát vagy ellenség – rendszert). Így aztán zavarában magyarázkodni kezdett, és kitalálta a fél-légtérsértést, miszerint nem is katonai repülőgépekről van szó, hanem „légi eszközökről”, amelyek, olykor csupán véletlenül közelítenek az ország légteréhez, vagyis nem sértik meg azt, csak úgy nagyon közel vannak hozzá.

Szavai képtelenségének maga is tudatában volt, mert nyomban hozzátette: mindezt nem is kellett volna elmondania. Amiben tökéletesen igaza is volt; mert vagy csupán blöffölt, a Portugáliától megvásárolandó F-16-os gépek a gépek megvásárlásának megsürgetéséért, nyilván, holmi (esetleg saját zsebébe is vándorló) csúszópénz kedvéért – és ezt a szemfüles román sajtó azonnal kideríti –, vagy hadititoknak minősülő információt árult el, ez esetben pedig a lemondás mellett még börtön is járna neki.

Románia egyébként 628 millió euróért Portugáliából vásárol 12 repülőgépet, amelyre Traian Basescu államfő is áldását adta. Beszerzésükkel viszont nem sokat javul a helyzet a légtér tekintetében (amennyiben valóban ott kószálnak mindenféle azonosítatlan repülő masinák). Az ugyanis csúsztatás, hogy az ország a gépeket másodkézből veszi, hiszen azokat először az amerikaiak használták, aztán a kiszuperált vadászgépek öt évig ott feküdtek a raktárakban és így jutottak Portugáliába, amely tizennégy éve vásárolta meg azokat. Másodkézből tehát a portugálok jutottak hozzá, Románia immár harmadkézből veszi a repülőket.

NATO-szakértők szerint az országnak nem tizenhat, hanem négy repülőrajnyi, vagyis negyvennyolc gépre lenne szüksége légtere biztosításához, a tizenhat vadászrepülő (katonai szempontok szerint immár „légi matuzsálem”) nem old meg semmit, ugyanúgy besétálnak majd Románia légterébe a feltehetően sokkal korszerűbb „légi eszközök”.

Válaszaiba végül teljesen belebonyolódva Mircea Duşa végül is kinyögte: lehet, hogy a körülötte lévő nagy tömeg megzavarta és rosszul fogalmazott. Nos, ha ez valóban így van, akkor viszont (már csak a pontos fogalmazás kedvéért sem) nem szabad többé a tömegbe engedni. Főleg katonák közé…

 

Bogdán Tibor

             

Kimaradt?