Bogdán Tibor: A hősök hőse

Románia jogtalan akciót hajtott végre egy másik állam területén. A titkot nem a gonosz ellenzék fecsegte ki, nem is Románia esküdt ellenségei állították, hanem maga az államfő vallotta be. Vajon mi ütött Traian Băsescuba, hogy olyan titkot kotyogott ki, amely a legnagyobb mértékben árthat országának? Az ugyanis nem szép dolog, ha egy állam egyszerűen elrabolja egy másik ország állampolgárát – még akkor sem, ha éppen Románia egyetlen létező terroristájáról, Omar Hayssamról van szó.

Az akciót nyilván a titkosszolgálatok hajtották végre; a közember lelki szemeivel már látja is a helikopterek hágcsójáról leereszkedő, a falakon pókemberként felmászó, géppisztolyos-kézigránátos-golyóálló mellénnyel felszerelt román antiterrorista harcosokat. A honvédelmi miniszter nyilatkozatának megfelelően ugyanis a hadsereg „nem vett részt törvénytelen akciókban”. (A miniszter ezzel a kijelentésével súlyosbította Traian Băsescu kijelentését, hiszen ő „mindössze” jogtalan akcióról beszélt.)

Az államfő viszont leszögezte: egy terrorizmus miatt elítélt személy hazahozataláról volt szó, a terrorizmus leküzdése pedig a Legfelsőbb Védelmi Tanács elsődleges feladata, a tanács elnöke pedig nem más, mint Románia elnöke, aki ezek szerint nyíltan vállalta a törvénytelenséget.

A kérdés most már csak az: miért vette magára ország-világ előtt az illegitim akció vétkét Traian Băsescu? Nos, alighanem azért – és ez beleillik a jellemrajzába –, hogy mindenki lássa: hozzáértő, bölcs vezetésével mennyire ragyogóan működnek a román titkosszolgálatok. Egy kiadós „népfürdő”, örömünnep – emlékezünk még, mekkora öntömjénezéssel változtatta a saját javára a Hayssam által elrabolt román újságírók kiszabadítását – megér egy kis törvénytelenséget, amelyet a hazai és a nemzetközi közélet némi morgás után nyilvánvalóan elfelejt majd, az emberek emlékezetében pedig megmarad a hősies akció hőse, Traian Băsescu.

Erre mutat az is, hogy az akcióról a titkosszolgálatokon kívül senkit sem tudott, amivel például meglehetősen kellemetlen helyzetbe hozta a miniszterelnököt, akinek bocsánatot kellett kérnie azért, hogy (akaratán kívül) félrevezette a közvéleményt. Victor Ponta ugyanis mindennek kapcsán előbb arról beszélt, hogy Románia és Szíria között nincs kiadatási szerződés, nem sokkal később viszont már az ellenkezőjét állította. A Románia által elkövetett jogtalanságot bejelentő államfői szavak után pedig kijelentette, a terrorista hazahozatala a kormány meghatalmazásával és jóváhagyásával történt, teljes mértékben törvényes akció volt, az államelnöki hivatal hozzájárulása csak a Hayssam hazahozatalát bejelentő közlemény kiadása volt.

Nyilván, a Hayssam-trófeából Victor Ponta is némi részt kívánt magának, dadogása azonban sokat érdemeiből – ha voltak.

Traian Băsescu számára pedig a terrorista elrablása után a siker fényét csak emelte a tény, hogy sikerült még egyet ütnie a kormányfőn. Akivel ugye békés egymás mellett élési paktumot kötött.

Kimaradt?