Varga-Inneh Elizabet a román válogatott mellett döntött

Hivatalos csatornáin számolt be a Román Röplabda Szövetség (FRV) arról, hogy a – nagyváradi magyar anyától és nigériai apától – Budapesten született, csúcstehetségként számon tartott Varga-Inneh Elizabet elfogadta a román szövetségi kapitány behívóját és már a héten csatlakozik a Pitești-en  edzőtáborozó trikolórokhoz.

Elhúzódó román–magyar sportdiplomáciai csata folyt az elmúlt években a  román és a magyar röplabda szövetségek között Varga-Inneh Elizabetért.

A 24 éves röplabdázó története filmbe illik: nagyváradi magyar édesanyja Budapesten ismerkedett meg nigériai származású édesapjával, aki Magyarországon szeretett volna letelepedni. Aztán mégis az ország elhagyása mellett döntött, de a határőrök feltartóztatták. Kétségbeesésében a menekültszálláson véget vetett az életének. Mindez néhány héttel azután történt, hogy megszületett a kislánya, akiről talán nem is tudott. Elizabet édesanyja ezután úgy döntött, hogy visszaköltözik a szüleihez, Elizabet nagyszüleihez Nagyváradra. A kislány itt ismerkedett meg a röplabdázás alapjaival, tehetsége nagyon hamar bebizonyosodott és behívták a korosztályos román válogatottakba. Mivel a Nemzetközi Röplabda-szövetség (FIVB) szabályai szerint egy röplabdajátékos annak az országnak a válogatottját kell képviselnie, amelyben először pályára lépett, ezzel Varga-Inneh Elizabet „román” besorolást kapott. 

A magyar állampolgársággal is rendelkező, magyar identitású sportoló a felnőttek között már nem volt hajlandó Romániát képviselni, ezt több alkalommal is lenyilatkozta. Amikor Marosvásárhelyről Nyiregyházára igazolt a magyar szövetség tárgyalásokat kezedményezett a FRV-vel az országváltásról. A magyar és a román szövetség kezdetben nem tudott megegyezni egymással – az akkori FRV-elnök, Gheorghe Visan 400 ezer eurót követelt Varga-Inneh játékjogáért, amelyet a magyar fél nem volt hajlandó kifizetni. Később – miután Visant Adi Cojocaru váltotta az elnöki székben – a transzferdíj az eredeti összeg nyolcadára, 50 ezer euróra csökkent, de az MRSZ elve az volt, hogy ők a honosítási összegnek csak a felét fizetik ki – a fennmaradó 25 ezer eurót a játékos klubjának, vagy bárki másnak, például egy szponzornak kellett volna állnia. A 2020–21-es idény végén – amikor már teljesültek az országban tartózkodásról szóló feltételek – kiderült, hogy Varga-Inneh a kevés játéklehetőség miatt a magyarnál jóval erősebb dél-koreai ligába igazol, emiatt pedig a Nyíregyháza már nem volt hajlandó kifizetni a rá eső részt, s mivel más nem ugrott be a klub helyére, a honosítás – akkor még úgy tűnt, hogy csak ideiglenesen – kútba esett.

Varga-Inneh Elizabet – aki a közösségi oldalain posztolt bejegyzései szerint idén búcsút int a koreai bajnokságnak, s kérdés, hogy hol folytatja – a közelmúltban elégelte meg a folyamatos huzavonát, s mivel szeretne világversenyeken szerepelni, úgy döntött, hogy elfogadja a román női válogatott felkérését, mellyel az Arany Ligában, illetve a nyári Európa-bajnokságon is pályára léphet.

Kapcsolódók

Kimaradt?