Újabb rasszista botrány borzolja a román-török kapcsolatokat

Alig egy hónappal azután, hogy Sebastian Colțescu román játékvezető meggondolatlan, rasszista megnyilvánulása miatt félbeszakadt a Paris Saint Germain-Basaksehir labdarúgó Bajnokok Ligája mérkőzés, és az eset súlyosan megbélyegezte román labdarúgás egészét, újabb rasszista kirohanás borzolja a román-török sportdiplomáciai kapcsolatokokat.

A török SuperLig hétvégi fordulója után egy - a szerződéshosszabbításról folytatott megbeszélés alatt (!) - heves szóváltás alakult ki a Gaziantep FK vezetősége és a csapatot irányító román szakember, Marius Șumudică között. A tárgyalás ezt követően kudarcba fulladt, a török csapat azonnali hatállyal menesztette Șumudicát.

Az ügy ezt követően fajult el, ugyanis a török Aspor tévécsatorna egyik műsorvezetője, Erman Toroglu rasszista megjegyzésekkel „megfűszerezve” kommentálta az edzőváltást, szerinte Marius Șumudică ”cigánykodott”, „úgy viselkedett, mint egy cigány”.

A román sajtóban nagy visszhangot kiváltó rasszista élű kijelentést Novák Károly Eduárd sport- és ifjúsági miniszter is elítélte, a csíkszeredai születésű tárcavezető elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte a török tévés kirohanását. „Ez a helyzet azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert a román sportolók az idők során jelentősen hozzájárultak - elsősorban a labdarúgás területén – a török sport felemelkedéséhez. Elég csak Mircea Lucescu és Gheorghe Hagi nevét említeni, akiket valósággal bálványoznak a török szurkolók” – írta Novák Károly Eduárd.

Az RMDSZ-es tárcavezető elvárja a török tévés nyilvános bocsánatkérését, ezáltal megkövetve Șumudicát és a román sporttársadalmat. 

Közzétette: Eduard Novak – 2021. január 11., hétfő

 

Kimaradt?