Újabb mérföldkőhöz érkezett Novak Djokovics világelsősége

Immár négyszázadik hete vezeti a férfi teniszezők világranglistáját Novak Djokovics. A szerb klasszis ezzel saját rekordját javította hétfőn, és már az is biztos, hogy a 2023-as esztendőt világelsőként zárja.

Fotó: Corinne Dubreuil/ATP Tour

„Négyszáz hét az első helyen. Ez egész jó teljesítmény. Erre korábban még nem volt példa a történelemben. Valaki előbb utóbb biztos megdönti majd, de remélem, hogy sokáig fennmarad” – idézte a hivatásos férfi teniszezők egyesületének (ATP) Facebook-oldala a belgrádi fenomént.

Djokovics a szezon utolsó ATP-versenyét, a férfiak világbajnokságát vasárnap este nyerte meg Torinóban. A 15 millió dollár összdíjazású viadal fináléjában az olasz Jannik Sinnert múlta felül 6:3, 6:3-ra. A 36 éves klasszis a hetedik alkalommal emelhette magasba a vb-serleget, így az örökranglistán megelőzte a hatszoros győztes, de immár visszavonult svájci Roger Federert.

Az Eurosport alapján a 24-szeres Grand Slam-győztes Djokovics az év végéig még a szerb válogatottal készül Davis-kupa-meccsre, majd jövőre Steffi Graf egyedülálló, 1988-as teljesítményét szeretné megvalósítani úgy, hogy a 2024-es esztendő összes GS-tornája mellett a párizsi olimpia aranyérmét is bezsebelné.

Amúgy Djokovics a nyolcadik alkalommal zárja világelsőként az évet. Ezzel ugyancsak élen áll az örökranglistán. 400 hetes mérföldköve pedig egészen elképesztő, hiszen mögötte a második helyen Roger Federer 301 hétnyi világelsőséget ért el pályafutása során, Pete Sampras pedig 286-ot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?