Tőrvívás: román ezüst és két magyar bronzérem született a Stahl Katalin Emléktornán

Két napig az európai tőrvívás fővárosa volt Szatmárnémeti: február 12-én és 13-án ugyanis itt rendezték a kadett korosztályú női vívók Európai Körversenyének romániai szakaszát. A 13 ország 96 sportolóját felvonultató viadal 2015 óta egyúttal Stahl Katalin többszörös világbajnok és olimpiai érmes néhai szatmári sportoló előtt is tiszteleg.

Az első napon a 17 évnél fiatalabb sportolók egyéni versenyben indultak, a dobogóra pedig romániai és magyarországi sportoló is felléphetett – sajnálatos azonban, hogy egyikük sem örülhetett az első helynek és az azzal járó aranyéremnek.Fotók: Czinzel László

A legjobb négy között a román Dica Andreea a francia Aye Kerennel találkozott. A párharc eleje kiegyenlített volt, de rövidesen már a romániai lány vezetett 3-6-ra. Ezt követően a francia vívó megtorpant, igazából nem tudott mit kezdeni türelmesebb és pontosabb ellenfelével – így 8-15 arányban nyert Dica. A másik ágon a magyarországi Badár Szonja állt ki a francia Audibert Aliciával. A francia lány az egész versenyt higgadtan vívta végig. A 8-7-ig Badár vezetett majd Audibert egyenlített, de a magyarországi versenyzőnek sikerült visszavennie a vezetést egészen a 13-13-as állásig. Utána viszont az ellenfél volt türelmesebb, két szépen bevitt tussal pedig a döntőben is volt.

A döntőben igazi drámai párharc alakult ki Audibert Alicia és Dica Andreea között. A francia 13 szerzett tusig vezetett, ám Dica megtáltosodott: 13-8-ról 13-13-ra jött fel, de a hajrában újra a francia lány volt eredményes.

A csapatversenyben is a franciák diadalmaskodtak: az elődöntőben Magyarország csapatát verték 45-28-ra, Ukrajna 2-es számú csapata pedig Moldova ellen győzött egy meglehetősen szoros összecsapáson 45-42-re.

A döntőben azonban a franciák taroltak: az Alix Adele, Audibert Alicia, Aye Keren és Roger Garance összeállítású kvartett 45-25 arányban verte a Bryzgalova Svitlana, Kononykhina Svitlana, Dermenzhy Valentyna és Stepovyk Milana összeállítású ukrán csapatot.

A csapatversenyben Magyarország (Badár Szonja, Polonyi Petra, Tóth Léna Sára és Bartus Claudia) bronzérmes lett, míg Románia (Dinca Andreea, Radu Paula, Teodorescu Maria és Miti Bikfalvi Ingrid) az ötödik helyen zárta a tornát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?