FRISSÍTVE – Román állampolgárságot kapott a Magyarországon két évre eltiltott Sidi Péter

FRISSÍTVE: A 24.hu információi szerint a júniusban másodfokon két évre eltiltott világ- és Európa-bajnok magyar sportlövő, Sidi Péter megkapja a román állampolgárságot. Az erről szóló határozattervezet a bukaresti kormány szerdai napirendi pontjai között szerepel. FRISSÍTÉS: A kormány elfogadta a határozatot, így Sidi Péter megkapta az állampolgárságot.

A Nemzeti Sport emlékeztet: a Magyar Sportlövők Szövetsége májusban felfüggesztette Sidi versenyengedélyét, miután versenyzőtársa, Péni István bejelentést tett a szövetségnél, mondván, az indiai világkupán valaki jogosulatlanul járt a szobájában, ezért, tehát szabotázs miatt lehetett pozitív a doppingtesztje. Az Újpest sportlövője nem nevezte meg az illetőt, a benyújtott bizonyítékai alapján (például a hotel biztonsági kamerája által készített felvétel, amelyen jól látható, valaki bemegy a szobájába) a szövetség egyértelműsítette, hogy Sidiről van szó.

A szövetség a fegyelmi bizottsága első fokon egy évre, másodfokon pedig két évre eltiltotta a versenyektől, edzésektől és mindennemű sporttevékenységtől Sidit.Sidi Péter | Fotó: a sportoló Facebook-oldala

A sportlövőt láthatóan nem foglalkoztatja a vele szemben hozott rendelet, rendszeresen versenyez, ráadásul jogszerűen teszi ezt. A magyar szövetség ugyanis hatáskörénél fogva csak azoktól a viadaloktól tilthatta el, amelyeken a magyar fórum engedélye szükséges az induláshoz. Sidinek Romániában is van versenyengedélye, ugyanis felesége, Sidi Roxána, a román válogatott erőssége. Az eltiltott sportoló tehát a román engedélyének köszönhetően nyugodtan lőhet a romániai sportklubja színeiben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A bukaresti kormány november 17-i ülésének napirendje tartalmazott egy határozattervezetet, amely Sidi Péter román állampolgárságának megadásáról szól. A kabinet szerdai ülésén ezt el is fogadták, így a korábban magyar színekben több olimpián részvevő, világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmeket szerző sportoló bizonyára megkapta a román állampolgárságot, és román színekben állhat majd rajthoz a világversenyeken.

Az állampolgársági eskütételre ezt követően kerül sor, sajtóhírek szerint Sidi Péter lakhelye továbbra is Magyarországon lesz. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?