Paralimpia 2022: mégsem indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók

Mégsem indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók a pénteken kezdődő pekingi téli paralimpián.

„Rendkívüli ülésén a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság igazgatótanácsa úgy határozott, hogy megtagadja az orosz és fehérorosz sportolók nevezését a pekingi téli paralimpiára – olvasható a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) csütörtöki közleményében. – Ez azt jelenti, hogy ezen országok parasportolói a továbbiakban nem vehetnek részt az eseményen.”

Az IPC egy napja még úgy foglalt állást annak kapcsán, hogy Oroszország – fehérorosz támogatással – háborút indított Ukrajna ellen, hogy a két ország sportolói versenyezhetnek, de csak függetlenként, a paralimpiai zászló alatt, az éremtáblába pedig nem számítanak bele az eredményeik.

A szervezet azért kényszerült szerdai döntése megváltoztatására, hogy „életképes” maradjon az esemény, miután más országok és sportolóik jelezték, nem versenyeznek, amennyiben az IPC nem vizsgálja felül a határozatát.

„A sportolók biztonsága kiemelten fontos számunkra, és a sportolói falvakban a helyzet tarthatatlanná vált” – indokolt az IPC.

A paralimpia jövő vasárnapig tart. A magyar színeket egy versenyző képviseli Pekingben: a monosíző Dumity Richárd jövő csütörtökön óriás-műlesiklásban, két nappal később pedig szlalomban indul.

Kapcsolódók

Kimaradt?