Női kosár Eb-selejtező – A magyarok könnyedén legyőzték a román együttest

A magyar női kosárlabda-válogatott könnyedén legyőzte a román együttest csütörtökön Temesváron az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.

A magyarok a kvalifikáció tavalyi nyitányán négy ponttal kikaptak a favorit spanyoloktól Szekszárdon, majd 115–58-as kiütéses győzelmet arattak Izlandon. A román válogatott is megverte Bukarestben az izlandiakat, majd 55 ponttal alulmaradt Spanyolországban.

Székely Norbert szövetségi kapitány előzetesen közölte, hogy fiatal és foghíjas csapata – az első számú center, Határ Bernadett tavasz óta harcképtelen – győzni megy Temesvárra. A két hárompontos gárda csütörtöki összecsapásán az első percek igazolták az elképzelést: Daniel Calancea román szakvezető 0–8-nál, már a 3. percben időt kért. Az első hazai kosár ennek ellenére csak 0–25-nél született meg, ekkor Kiss Virág már 10 pontnál tartott.

Fotó: Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetség Facebook-oldala

A románok a 15. percben érték el a 10 pontot, amikor a vendégek már 43-nál álltak, és a mérkőzés már gyakorlatilag eldőlt. A februári végelszámolásnál fontos szerepe lehet majd a csoportmásodikok között a kosáraránynak, a magyarok ennek megfelelően 40 ponttal elhúztak, a nagyszünetben 14–56 volt az állás.

A vendégek 20 perc alatt hat triplát dobtak – a házigazdák egyet sem –, a félidőben a pécsi Kiss 15, a honosított szekszárdi Goree Cyesha pedig 8 pontnál tartott.

Térfélcsere után 49 pontra nőtt a különbség, Kiss bedobta harmadik tripláját, és az Olaszországban légióskodó Mérész Beatrix is remekelt. A nyomasztó magyar fölény végül 59 pontos diadalt eredményezett. A Székely-csapat legjobbja Kiss Virág lett 24 ponttal.

A magyarok három forduló után 2 győzelemmel és 1 vereséggel állnak a C csoportban, és legközelebb vasárnap lépnek pályára a spanyolországi Huelvában.

A 2023-as szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F és az I csoportból már csak a csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a 10 csoportgyőzteshez és a 2 rendezőhöz - amennyiben egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelenti.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?