Női kézilabda Eb: sima magyar vereség a horvátoktól

Fotó: MTIA magyar női kézilabda-válogatott meglepően simán, 21-18-ra kikapott Horvátországtól az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, vasárnap Ljubljanában.

A magyarok - akik egyszer sem vezettek a mérkőzésen - pénteken 33-28-ra nyertek Svájc ellen, kedden 21.30-tól pedig a címvédő Norvégiával találkoznak. A középdöntőbe az első három helyezett jut.

Öt pontatlan lövéssel és két eladott labdával kezdtek a magyarok, az ellenfél védelme sokkal jobban működött, ezért Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány már a 11. percben időt kért. Több mint 11 és fél perc telt el a találkozóból, amikor megszületett az első magyar gól, de a beálló körüli védekezés továbbra sem működött, a másik kapu előtt pedig ziccerek maradtak ki. Betörésből, ziccerből amúgy is kevés adódott az előző kontinenstornán bronzérmes horvátok jó védekezése miatt, ráadásul Klujber Katrin büntetőt rontott.

A cserejátékosok beállítása és a létszámfölényes támadójáték némileg használt, így a szünetben csak háromgólos hátrányban volt a válogatott (10-7), amely az első félidőben 12 lövést hibázott.

A második felvonás majdnem ugyanolyan rosszul kezdődött, mint az első. A 44. percben, amikor Golovin ismét időt kért, a horvát kapus, Tea Pijevic ötven százalékos védési hatékonyságnál tartott (20 lövés/10 védés). Ebben a félidőben is sok volt a rontott lövés, és ezt védekezésben nem sikerült ellensúlyozni. Ezúttal a létszámfölényes akciókat sem sikerült kamatoztatni, mert a horvátok ha nem is hiba nélkül, de rendkívül felkészülten kézilabdáztak. Az 52. percben 19-13-nál eldőlt a meccs, majd a hajrában a magyarok - akik összesen 22 lövést rontottak - némileg csökkentették hátrányukat.

A mezőny legjobbjának az Alba Fehérvár KC horvát kapusát, Tea Pijevicet választották, aki 30 lövésből 14-et védett. Honfitársa, Valentina Blazevic kilenc góllal járult hozzá a sikerhez. A magyar kapusok közül Szemerey Zsófia öt, Janurik Kinga két védéssel zárt.

A két csapat 29. egymás elleni mérkőzésén 17 magyar győzelem és egy döntetlen mellett a 11. horvát siker született.

Golovin szerint csoda kellene a nyolc közé kerüléshez

szerint csodának kell történnie ahhoz, hogy a magyar női kézilabda-válogatott elérje a kitűzött célt, és a legjobb nyolc között végezzen az Európa-bajnokságon. „Matematikai esélyünk még van elérni azt a célt, amit a szövetség kitűzött elénk, de a játék alapján semmi realitása nincs” – nyilatkozta vasárnap este a szakvezető. Hozzátette, ha tudtak volna fokozatosan előrelépni, akkor még összejöhetne a nyolc közé jutás, így viszont nagyon nehéz lesz, csodának kell történnie hozzá.

Golovin úgy vélekedett, igazándiból tét nélküli mérkőzés lesz a norvégok elleni, és talán könnyebb dolga lesz játékosainak, mert nem lesz rajtuk akkor teher, mint eddig, de a mutatott játékkal nagy probléma van. „Amit terveztünk, az hatvan percen keresztül sehogy nem működött. Hiába kaptunk csak 21 gólt, védekezésben is ugyanúgy voltak hibák, mint támadásban. A statisztika is megmutatja, hogy nagyon sok volt a kihagyott helyzet. Megértem, ha valaki bizonytalan, de hogy az egész csapat?” – nyilatkozta a három találattal elveszített vasárnapi mérkőzés után, amelyen 22 rontott magyar lövés volt.

A kapitány felidézte, hogy Svájc ellen az utolsó tíz perc jó sikerült, ezen a meccsen viszont szinte nem volt olyan időszak, amikor azt lehetett érezni, hogy megváltozik valami. Felidézte, hogy egyszer Szemerey Zsófiának volt két védése egymás után, de a háromgólos hátrányt nem tudták tovább csökkenteni, mert újra kihagyták a ziccereket. „A horvátok lassították a játékot, ezért nem a saját tempónkban játszottunk. Amikor volt lehetőségünk, akkor elkapkodtuk, és az is elbizonytalanodott, aki magabiztos volt" - magyarázta Golovin.

Meglátása szerint visszatérő probléma a lövések pontatlansága, mert a felkészülés során három olyan mérkőzés is volt, amelyen nem jutott 22 gól fölé a csapat, de a kapitány szerint olyan bizonytalanok akkor sem voltak, mint most.

Az előző kontinenstornán bronzérmes horvátok kapcsán megjegyezte, tudták, mit fognak csinálni, az egész taktikájuk az egy-egyezésről szól, mert szinte nincs klasszikus lövőjük.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, A csoport:
Horvátország-Magyarország 21-18 (10-7)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?