Nagyszalontai női labdarúgó kapta idén a Bihar megye legjobbjának járó Bodola Gyula-díjat

Először ítélték oda női játékosnak a Bihar megyei RMDSZ által alapított Bodola Gyula-díjat, amit minden esztendőben az a labdarúgó kap, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott az előző esztendőben. Idén a nagyszalontai Kósa Tünde Alexandra kapta meg az elismerést.

A díjat csütörtök délelőtt a megyei RMDSZ-székházban adta át Szabó Ödön ügyvezető elnök, Rácz-Gál Szabolcs, a megyei RMDSZ-szervezet sportügyekért felelős ügyvezető alelnöke és Boros Péter, a Megyei Labdarúgó Szövetség titkára. Az elbíráló bizottság tagja Boros Péter mellett az elismert nagyváradi futballedző, Jenei Imre és Muzsnay Zsolt válogatott labdarúgó is.

A díjat tíz évvel ezelőtt alapította a Bihar megyei RMDSZ azért, hogy ezzel is elismerje az ifjú tehetségeket. Az elismerés névadója a Nagyváradhoz és Bihar megyéhez ezernyi szállal kötődő Bodola Gyula, aki futballistaként a második világháborút megelőzően tizenhárom alkalommal a magyar, majd az impériumváltást követően negyvennyolcszor volt tagja a román válogatottnak, 1943-ban pedig – a kis magyar világban – az év játékosának választották Magyarországon.

Dicut Csaba, a United Bihor női labdarúgó-csapatának edzője és a díjazott | Fotók: Bihar megyei RMDSZ

A Bodola Gyula-díjat tízedik alkalommal adták át, és most először egy női játékos kapta meg az elismerést, amely ezúttal Nagyszalontára került Kósa Tünde Alexandrához. A fiatal játékos 2001-ben született a dél-bihari hajdúvárosban, már gyermekkorában megszerette a labdarúgást, azonban helyben csak amatőr szinten, barátaival gyakorolhatott. 2017-ben bekerült a román másodosztályban szereplő élesdi United Bihor női futballcsapatba, „rövid időn belül az együttes húzóemberévé vált, jó rúgótechnikája és nagy munkabírása miatt”, olvasható a sportoló méltatásában. A bajnokságban sorra lőtte a gólokat, így a román utánpótlás-válogatott edzője is felfigyelt rá.

Kósa Tünde Alexandra tavaly érettségizett a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban és továbbtanulási tervei vannak, ugyanakkor a futball-pályafutását is folytatná. A labdarúgás mellett a küzdősportokban is bizonyított már, ugyanis számos országos, világ- és Európa-bajnokságon szerzett érmet karatéban.

Kimaradt?