Kolozs megye díszpolgára lett Uray Zoltán és Bogdán László

Kolozs megye díszpolgára lett dr. Uray Zoltán, biológus, vívó, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja és dr. Bogdán László atléta, nyugalmazott egyetemi tanár, a tízpróba romániai csúcstartója – jelentette be az RMDSZ Kolozs megyei szervezete.

Az erre vonatkozó határozattervezetet csütörtöki ülésén fogadta el a megye önkormányzata. A megyei tanács alelnöke, Vákár István kiemelte, hogy Uray Zoltán a tudományos kutatásban és a vívósportban elért kivételes tevékenységével öregbítette a megye jó hírnevét.

„Több évtizedes tudományos munkásságával hathatósan hozzájárult Kolozs megye, Kolozsvár és a magyarság tudományos és sportéletének gyarapodásához. Azzal is otthonosabb lesz Kolozs megye, ha kitüntetjük közösségünk azon értékteremtő és közösségépítő tagjait, akik maradandót alkottak, ezáltal is példát mutatva a fiatal generációnak és fiataljainkat itthon tartani, itthon építkezni, és itthon családot alapítani. Örülünk, hogy alkalmunk adódott megköszönni munkáját” – nyilatkozta a tanács alelnöke.

Uray Zoltán (balra) Kolozs megye díszpolgára lett | Fotó: Vákár István Facebook-oldala

Dr. Uray Zoltán Kolozsváron született 1931. szeptember 23-án. Középiskolai tanulmányait szülővárosában, a Református Kollégiumban végezte, egyetemi diplomát a Bolyai Tudományegyetem Természettudományi Karán biológiából szerzett 1955-ben. A biológiai tudományok doktora. 1950 és 1957 között volt a román vívóválogatott tagja, 1954-ben a Sport mestere címet is megkapta. 1952-ben részt vett a helsinki olimpián. 1954-ben a budapesti főiskolai világbajnokságon bronzérmes volt egyéniben és csapatban is. Kétszeres országos tőrvívóbajnok.

Nyugdíjba vonulása után dr. Uray Zoltán továbbra is közösségi élet aktív tagja maradt, az Erdély Múzeum-Egyesület tagja, számtalan tudományos rendezvényt szervezett, a kolozsvári sportról és vívásról szóló több monográfia megjelenéséhez hathatósan hozzájárult, évente ösztöndíjakat ajánl fel kiváló fiatal sportolóknak.

Kolozs megye díszpolgára címmel büszkélkedhet dr. Bogdán László atléta is, nyugalmazott egyetemi tanár, a BBTE Testnevelés és Sport Karának volt dékánja, a tízpróba romániai csúcstartója, atlétaedző is a csütörtöki tanácsülésen jóváhagyott határozat szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?