Forradalmi szabályváltoztatásokat tesztel a FIFA?

Fotó: IFABFuture of Football Cup (A Labdarúgás Jövője Kupa) néven egy utánpótlástornát rendez a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azzal a céllal, hogy felmérje, milyen hatással lennének a mérkőzésekre a szervezet által elképzelt új szabályok.

Négy csapat, a PSV Eindhoven, a szintén holland AZ Alkmaar, a német RB Leipzig és a belga Club Brugge részvételével zajlik az az utánpótlástorna, amelyen a FIFA azt teszteli, hogy mennyire lehet életképes öt teljesen új és radikálisnak mondható szabály amelyet a nemzetközi szervezet szívesen bevezetne.

A szabályváltozások több téren is befolyásolnák a játék menetét, egyértelmű célja a FIFA-nak a sportág gyorsítása és tisztábbá tétele.

1. 2X30 perc játékidő

Az első, talán legfontosabb változtatás a játékidőt érinti. Egy eddigi 90 percet – 2X45 perc – futóórával kétszer 30-ra változtatnák de úgy, hogy minden játékmegszakításnál megállítják az órát. Olyan gyakorlat, amely több más sportágban jól működik. Ezzel az reméli a szövetség, hogy kevesebb lenne a holtidő, megszűnne az időhúzás, kevesebb fetrengés lenne a földön.

2. Korlátlan cserelehetőség

Eddig a labdarúgásban az volt a jellemző, hogy egy csapat összesen hármat cserélhet, ezt a számok a koronavírus-járvány miatt ötre emelték. Jelenleg azt tanulmányozza a FIFA, megoldható-e, hogy játékközben korlátlan mennyiségű cserét hajtanak végre a csapatok.

3. Szigorúbb büntetés a sárga lappal

Jelenleg a sárga lapokért nem jár különösebb büntetés mérkőzés közben, a játékosoknak csak arra kell figyelniük, hogy a különböző versenysorozatoktól függően több sárgáért egy mérkőzéses eltiltást kaphatnak. A FIFA ezt azzal szándékozik tetézni, hogy amennyiben egy labdarúgó sárga lapot kap, akkor öt perce el kell hagynia a pályát, csapata emberhátrányban játszik ebben az időszakban. A szövetség azt reméli, hogy ezzel az új elképzeléssel kisebb lenne a durva – lapot érő – belemenések száma.

4. Bedobások

A jövőben egy játékos dönthet, hogy amikor a labda az oldalvonalat hagyja el, akkor azt kézzel vagy lábbal hozza játékba. Így, amennyiben az ellenfél tizenhatosának közelében menne ki a labda, gyakorlatilag egy szöglettel vagy szabadrúgással érne fel, meggondolandó a hátvédek számára, hogy egy felszabadítás hol hagyja el a játékteret.

5. Önmagunk játékba hozása

Újdonság lenne a szögletekkel és az oldalvonalról játékba hozott labdákkal kapcsolatban, hogy egy játékosnak nem lenne kötelező csapattársához továbbítani a labdát, dönthetne úgy, hogy önmagát hozza játékba.

A FIFA mindent cáfol

Egy nappal azt követően, hogy a hír bejárta a nemzetközi sajtót, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség közleményben cáfolta, hogy ilyen jellegű szabálymódosítások terítékre kerültek volna.

„Cáfolni szeretnénk azokat az elmúlt napokban szárnyra kapott hamis híreket, miszerint a FIFA szabálymódosító kísérleteket végezne egy Hollandiában rendezett ifjúsági tornán” – fogalmaznak. Mint írják, a FIFA-nak soha nem áll szándékában a hírekben szereplő módosítások bevezetése, és ezekről a szabályalkotó bizottság (IFAB) sem tárgyalt.  

Kapcsolódók

Kimaradt?