Forma-1: az év végén visszavonul Sebastian Vettel

A Hungaroringen jelentette be csütörtökön Sebastian Vettel négyszeres világbajnok, hogy az év végén visszavonul a Forma-1-ből.

A német pilóta újonnan létrehozott Instagram-oldalán magyarázta meg döntését.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sebastian Vettel (@sebastianvettel) által megosztott bejegyzés

„Bejelentem, hogy a 2022-es év végén visszavonulok a Formula-1-től. Kezdhetném azzal, hogy felsorolom azokat az embereket, akiknek köszönetet kell mondjak a karrierem miatt. Azonban fontosabb, hogy mi az oka a visszavonulásomnak. Imádom ezt a sportot, ez volt a középpontban mióta az eszemet tudom. Ugyanakkor van életem a pályán kívül is, nem csak a versenyzői identitásom létezett.

Ki vagyok én? Sebastian, három gyermek édesapja, és férje egy elképesztő nőnek. Elvarázsol, hogy mennyire szenvedélyesek, vagy tehetségesek az emberek. A maximalizmus megszállottja vagyok. Toleráns vagyok és úgy érzem, mindannyiunknak ugyanannyi jogunk van az élethez, nem számít, hogyan nézünk ki, honnan jöttünk és kit szeretünk. Szeretek a szabadban lenni, szeretem a természetet és csodáit. Makacs vagyok és türelmetlen, tudok nagyon idegesítő lenni. Szeretem megnevettetni az embereket. Szeretem a csokit és a friss kenyér illatát. A kedvenc színem a kék. Hiszek a változásban, a fejlődésben és abban, hogy minden kis dolog számít. Optimista vagyok, és hiszem, hogy az emberek jók. A célom már nem az, hogy nyerjek és bajnoki címért harcoljak, hanem hogy lássam felnőni a gyermekeimet” – mondta Sebastian Vettel a videóban.

A német pilóta 2007-ben mutatkozott be Indianapolisban a BMW-Sauber csapatában, majd még abban az évben a Toro Rosso versenyzője lett. 2008-ban aratta első győzelmét Monzában, 2009-ben pedig a Red Bullba igazolt. 2010 és 2013 között négy világbajnoki címet szerzett, 2015-ben a Ferrari versenyzője lett, de nem sikerült beváltani az olaszok világbajnoki reményeit, így 2021-ben az Aston Martinhoz került. Pályafutása során eddig 53 alkalommal nyert, és 122-szer állt dobogón.

Vettel számos rekordot tart a Forma-1-ben

  • legtöbb futamgyőzelem egy idényen belül: 13 (Michael Schumacherrel együtt)
  • legtöbb pole pozíció egy idényen belül: 15
  • sorozatban aratott győzelmek száma: 9 (2013 Belga Nagydíj - 2013 Brazil Nagydíj)
  • legfiatalabb futamgyőztes pole pozícióból: 21 évesen 72 naposan (2008 Olasz Nagydíj) - Max Verstappen 2016-os spanyolországi győzelméig a legfiatalabb futamgyőztes volt.
  • legfiatalabb világbajnok: 23 évesen 134 naposan (2010) - Ezzel együtt a legfiatalabb négyszeres világbajnok.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?