Fizetési plafont és luxusadót vezetne be az UEFA

Az újítás a pénzben dúskáló klubok erőfölényét lenne hivatott mérsékelni.

A The Times értesülései szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bevezetheti az amerikai sportokban használt, úgynevezett fizetési plafont, illetve a luxusadót – ezt úgy tenné meg, hogy felülírná a jelenleg hatályban levő pénzügyi fair play-t. A 2010-ben bevezetett pénzügyi fair play lényege az, hogy a klubok legfeljebb annyit költhetnek, amennyi bevételük keletkezik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből. Ez elvi szinten szép és korrekt, a gyakorlatban azonban nem működik megfelelően, a pénzben dúskáló csapatok ugyanis gyakran megpróbálják kijátszani, a szabály bizonyított áthágása esetén pedig megtörténik, hogy nem kapnak elrettentő erejű büntetést.

Az UEFA pontos tervei még nem ismertek, azonban a The Times információi szerint a szövetség készen áll a pénzügyi fair play teljes kiiktatására, melyet az amerikai profi baseball-ligában (MLB), illetve az amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) használt fizetési plafonnal helyettesítenének. Ez azt jelenti, hogy meg lenne szabva, mennyi lehet a klubok béralapja, illetve a játékosok maximális fizetése.

Az értesülés szerint a szabályozás ligáról ligára változhat, és a klubvezetőknek lehetőségük lesz a fizetési plafon bővítésére, ám ez esetben luxusadót kellene fizetniük. Ez azt jelentené, hogy a klub a szóban forgó plusz összeg kétszeresét kellene befizesse az UEFA számlájára, aminek ennek egy részét a liga többi klubja között osztanák szét.

A brit napilap szerint az UEFA vezetősége szeptemberben fog tárgyalni a pénzügyi szabályozás reformjáról. Ha a változtatást végrehajtják, az főleg a PSG-t és a Manchester City-t fogja érzékenyen érinteni. Utóbbi idén 60 millió euróért szerződtette Asraf Hakimit, továbbá ingyen – ám hihetetlenül magas fizetésért – szerezte meg Lionel Messi, Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum és Gianluigi Donnarumma játékjogát.

A 30 éves holland középpályás évi 10 millió euróért írt alá a párizsi gárdához, míg Messi bónuszokat is tartalmazó bére 41 millió dollár. Az argentin zseni állítólag 30 millió dollár aláírási pénzt is kapott, s a nevéhez köthető reklámbevételek egy része is az ő számláján fog landolni. A Forbes becslései szerint Messi éves jövedelme elérheti a 75 millió dollárt.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?