Final Four: a Veszprém kikapott a Kieltől a bronzmeccsen

A Telekom Veszprém 34–34-es rendes játékidő után hétméteresekkel kikapott a német THW Kiel csapatától a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének vasárnapi bronzmérkőzésén.

A magyar csapat tizedik alkalommal szerepelt a kölni tornán, háromszor volt második, nyernie még nem sikerült.

A hosszú szezon, illetve a szombati elődöntő (35–37 a Kielce ellen) okozta fáradtság mindkét csapaton meglátszott, az első tíz percben jó megoldások, kapusbravúrok és hibák váltották egymást. A 13. percben pályára lépett Lékai Máté, aki a bajnoki döntő múlt szombati visszavágóján, valamint a BL-elődöntőben sem játszott. Kisvártatva a 19 éves Lukács Péter is beállt, és mindketten góllal segítették csapatukat.

A Magyar Kupa-címvédő a 11. percben vezetett először két találattal, majd egy 4–0-s sorozat végén a 23. percben már három volt közte. Felállt védőfallal szemben mindkét együttesnek voltak nehézségei, de a gyors ellenakciók végén szinte mindig eredményesek voltak. A Veszprém az első félidő utolsó 11 percében csak két gólt kapott, viszont hetet lőtt, így a szünetben 18–14-re vezetett. Rodrigo Corrales negyven százalékos hatékonysággal védett az első felvonásban.

Momir Ilic vezetőedző a második félidőben is forgatta csapatát, variálta a játékosokat, a posztokat és a felállást. A németek többször is visszazárkóztak kétgólos hátrányra, és miután tovább fokozták a tempót, az ötvenedik percben egyenlíteniük is sikerült (30–30). A Kiel egyre hatékonyabban védekezett, kapusának lecserélésével létszámfölényben támadott, és a 19. percet követően visszavette a vezetést. A veszprémiek támadójátéka megakadt, Niklas Landin parádézott az ellenfél kapujában, még Petar Nenadic büntetőjét is kivédte.A fehér mezes németek jobban koncentráltak a büntetőpárbajban | Fotó: MTI/Kovács Anikó

Ilic nem kért időt, csapata ennek ellenére megrázta magát, fordított. Majd 74 másodperccel a vége előtt a játékvezetők érvénytelenítették Andreas Nilsson gólját, visszaadták a labdát a Kielnek, amely kapott egy hétméterest is. Ezt Niclas Ekberg értékesítette, és már csak három másodperc volt hátra, amikor a magyar együttes is büntetőhöz jutott. Kentin Mahé belőtte, így a rendes játékidő 34–34-es döntetlennel zárult, és a bronzéremről hétméteres-párbaj döntött.

Gasper Marguc és Rasmus Lauge Schmidt lövését Niklas Landin kivédte, Omar Jahja a keresztlécre bombázott, és bár Miha Zarabec kísérletét Vladimir Cupara hárította, ez nem volt elég a bronzérem megszerzéséhez. A két csapat 24. egymás elleni tétmérkőzésén egyaránt 11 győzelem mellett másodszor született döntetlen.

Eredmény, a 3. helyért:
THW Kiel (német)–Telekom Veszprém 34–34 (14–18), hétméteresekkel: 3–1
Később a döntőben:
Barcelona (spanyol)–Lomza Vive Kielce (lengyel) 32–32 (14–13, 28–28, 30–29), hétméteresekkel: 5–3

Kapcsolódók

Kimaradt?