Férfi vízilabda BL: a Fradi a montenegrói bajnok ellen kezd

Fotó: FTC-Telekom WaterpoloEgyedüli magyar csapatként szerdán megkezdi szereplését a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörében az FTC-Telekom Waterpolo.

A magyar bajnok és kupagyőztes a Komjádi Uszodában az első számú montenegrói együttest, a Jadran Herceg Novit fogadja.

A Ferencvárosnál nem volt nagy játékosmozgás a holtszezonban, ugyanakkor a kétszeres olimpiai bajnok szerb Dusan Mandics és a világbajnok olasz Edoardo Di Somma érkezése olyan erősítést jelenthet a zöld-fehéreknek, amelynek köszönhetően a kilenc fukuokai magyar világbajnokot is foglalkoztató gárda egyértelműen a sorozat favoritjai között szerepel.

A Jadran 2014 óta egyeduralkodó hazájában, az azóta kiosztott 18 trófeából csak egyet nem nyert meg, tavaly a kupadöntőben kikapott a Primorac Kotortól.

Az FTC új vezetőedzője, Nyéki Balázs - aki a tíz év után távozott, már csak szövetségi kapitányként dolgozó és azóta világbajnok Varga Zsoltot váltotta - a BENU Magyar Kupában aratott sikerrel mutatkozott be, és a bajnokságban is százszázalékos még.

A sorozat lebonyolítása hosszú idő után változott, már nem két nyolcas, hanem négy négyes csoportban zajlanak a küzdelmek. Innen a körmérkőzések után csoportonként az első két-két helyezett jut tovább, majd két újabb négyes csoportból szintén az első két-két gárda kerül a Final Fourba, amelybe a mostani kiírástól eltérően már nem jár automatikus indulás a leendő házigazdának.

A Ferencváros ugyan egyedüli magyar csapatként szerepel a legrangosabb európai kupasorozatban, azonban több magyar játékos is légiósként erősít BL-résztvevő alakulatokat: a címvédő Pro Recco egyik legjobbja Zalánki Gergő, aki az olasz csapattal sorozatban harmadik sikerére hajt, a gárda pedig összességében a 12., zsinórban pedig a negyedik elsőségét gyűjtheti be, amire korábban még egyetlen klub sem volt képes a sportág történetében. A Recco előtt csak egy csapat tudott triplázni, a jugoszláv Mladost Zagreb 1968 és 1970 között. Zalánkiék a georgiai Dinamo Tbiliszi ellen kezdik a csoportkört.

A francia Marseille két magyar világbajnokkal, Manhercz Krisztiánnal és Angyal Dániellel erősítette meg keretét, míg a görög Olympiakosz színeiben második szezonjára készül a Fukuokában karrierje második vb-aranyát begyűjtő Vámos Márton. A Marseille az első fordulóban az előző kiírásban meglepetésre negyedik görög Vuliagmeni együttesével találkozik, míg az Olympiakosz azt a horvát Jug Dubrovnikot fogadja, amelyet a legutóbbi nyolcas döntőben 14-5-re kiütött.

A Spandau Berlinben a kapus Baksa László, valamint Sedlmayer Tamás játszik, a német együttes a nyitónapon a legutóbbi szezonban bronzérmes Barceloneta vendégeként ugrik medencébe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?