Férfi kézi-vb: „félnek” a nézőktől a játékosok?

Az Európai Kézilabdázók Uniója (EHPU = European Handball Players Union) levélben fordult a nemzetközi szövetséghez (IHF) és Hasszan Musztafa elnökhöz, hogy a szervezet gondolja át a döntését, mely szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben részben nézők előtt rendezik meg a január 13-án kezdődő férfi világbajnokság mérkőzéseit.

Az Európai Kézilabdázók Uniója a 2008-as norvégiai férfi kézilabda Európa-bajnokság alatt alakult meg, és mára nyolc ország (Dánia, Franciaország, Németország, Izland, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Románia) játékos-szakszervezetét foglalja magában.

Az EHPU szerdán levelet írt Hasszan Musztafának, nyomatékosan azt kérve, módosítson azon döntésén, mely szerint nézők előtt rendezik meg a vb mérkőzéseit. Mint ismert, az IHF azt tervezi, hogy a csarnokok kapacitásának 20 százalékáig lehetnek szurkolók a meccseken.Fotó: Twitter/Handball Egypt2021

Az európai válogatottak csapatkapitányai és játékosai nevében írt levében arra hivatkoznak, hogy a nézők jelenléte jelentősen növeli a fertőzés kockázatát a csapatok körében. A játékosok úgy érzik, rossz mintát mutatnak hazájuknak, ha olyan világversenyen vesznek részt, amelyen ezres nagyságrendben lesznek nézők a találkozókon. Ezért arra kérik Musztafát, gondolja át a döntést.

Ha az IHF mégis ragaszkodik a nézők jelenlétéhez, akkor világos protokollt várnak el a mérkőzésekre vonatkozóan. A nemzetközi szövetség egyelőre nem válaszolt az EHPU megkeresésére.

A koronavírus-járványra hivatkozva a magyar válogatottal egy csoportban szereplő németeknél több játékos is lemondta már a szereplést, de a dánok sztárja, Mikkel Hansen is arról beszélt, elgondolkodott a torna kihagyásán. Hansenhez csatlakozott korábbi párizsi csapattársa, Sander Sagosen, aki szintén abszurdnak tartja, hogy míg a csapatok buborékban töltik az idejüket Egyiptomban, a mérkőzéseket nézők előtt játsszák.

A magyar válogatott a gízai A-csoportban sorrendben a Zöld-foki-szigetek, Uruguay és Németország válogatottjával játszik, az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe. 

Férfi kézi-vb, Egyiptom

  • A-csoport (Gíza): Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
  • B-csoport (Új főváros): Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
  • C-csoport (Alexandria): Horvátország, Katar, Japán, Angola
  • D-csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
  • E-csoport (Gíza): Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
  • F-csoport (Új főváros): Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
  • G-csoport (Kairó): Svédország, Egyiptom, Csehország, Chile
  • H-csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?