Engedték nyerni, megfosztották érmétől a félmaraton győztesét (VIDEÓ)

Megfosztották aranyérmétől a pekingi félmaraton kínai győztesét, miután a vizsgálat során beigazolódott, hogy három afrikai futó szándékosan lelassított, hogy a házigazdák versenyzője elsőként haladjon át a célvonalon.

Az AP hírügynökség alapján a tettükért az afrikai futókat is diszkvalifikálták. Végül mind a négy érintett eredményét törölték és vissza kell adniuk a helyezésük révén nyert pénzjutalmat is.

A pekingi félmaraton múlt hétvégén volt, már akkor felkerültek olyan vidófelvételek a közösségi oldalakra, amelyek jól látható, hogy a három afrikai futó „előre tessékeli” a kínait, miközben ők visszavesznek az iramból, hogy ő győzni tudjon.

Emiatt indult vizsgálat az ügyben, amely alapján az afrikai futókat az egyik szponzor úgynevezett „peacemaker”, azaz békekövetként alkalmazta, így nem a győzelemért versenyeztek. A szervezők állítólag nem tudtak erről, és bár elnézést kértek, a főszervező elveszítette a jogot arra, hogy továbbiakban is félmaratont szervezzen Pekingben.

Az egyik kenyai futó azt mondta, hogy az lett volna a feladata, hogy diktálja az iramot a kínai számára, hogy az megdöntse az országos rekordot, ami végül nem sikerült neki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?