Eb 2020: kiderült, mennyi néző lesz a müncheni mérkőzéseken

Fotó: Bayern MünchenA müncheni Allianz Aréna lelátójának mindössze egyötödét tölthetik meg szurkolók az idén nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokságon.

A városi sportbizottság szerdai ülésén három változatról tárgyaltak: a zárt kapus meccsrendezésről, a húszszázalékos, valamint a negyvenszázalékos kapacitásról. A koronavírus-járvány aggasztó adatai, a fertőzések növekvő száma miatt a harmadik forgatókönyvet senki sem tartja megvalósíthatónak, ezért a német szövetség (DFB) azt közölte az európai szövetséggel (UEFA), hogy az Allianz Aréna lelátójának mindössze egyötödét tölthetik meg a szurkolók – azaz a nemzetközi mérkőzéseken 70 000 fős kapacitású stadionban nagyjából 14 000 nézőt engedhetnek be.

„Ez egy hatalmas stadion. Ha csak minden hetedik helyet foglalhatnak el, akkor is tízezer ember gyűlhet össze, ami a hangulat szempontjából nagy nyereség lenne egy teljesen üres stadionhoz képest” – mondta Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

Dieter Reiter, München főpolgármestere a múlt héten a világjárványra hivatkozva azt mondta, lehetetlenség garantálni, hogy nézők előtt játsszák a nyári meccseket. A müncheniek azonban azt kockáztatnák ezzel, hogy elveszítik három csoportmérkőzésük és egy negyeddöntő rendezésének a lehetőségét, Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke ugyanis március elején kijelentette: a helyszíneknek garantálniuk kell, hogy beengedik a szurkolókat a stadionokba, különben nem rendezhetnek meccseket.

A német válogatott a bajor fővárosban fogadja három csoportriválisát, a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál, valamint a magyar csapatot. A müncheni szervezők március közepén kijelentették, hogy az érvényben lévő szigorú járványügyi előírások ellenére szeretnének társrendezők maradni, és többféle forgatókönyvvel készülnek, hogy a szurkolók jelen lehessenek az Allianz Arénában. Hangsúlyozták: München visszalépése nem téma. Rainer Koch, a DFB alelnöke elárulta, az UEFA feltétlenül azt akarja, hogy München a rendező városok között maradjon.

A tornát június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában rendezik meg. Ezek közül kilenc város – köztük Budapest és Bukarest – ígéretet tett a nézők beengedésére, München mellett Bilbao és Dublin sorsa kérdéses.

Az UEFA a jövő héten hoz végleges döntést a helyszínekről.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?