EURO 2020: így várják a főszereplők az olasz-spanyol elődöntőt

Roberto Mancini olasz szövetségi kapitány ötven százalék esélyt ad csapatának a Spanyolország elleni Európai-bajnoki elődöntő megnyerésére – derült ki a londoni hivatalos sajtótájékoztatón. Spanyol kollegája, Luis Enrique szerint csapatának jelentősen jobb teljesítményt kell nyújtania védekezésben, ahhoz, hogy a fináléba juthassanak.

Fotó: UEFA EURO 2020 „Nehéz mérkőzés lesz ez számunkra, akárcsak Belgium ellen, hiszen mindkét csapat külön játékot képvisel. Spanyolország igazán rendkívüli, ráadásul az edzője is fantasztikus. Van némi feszültség, de ez a kihívások szépsége. Hogy mennyi az esélyünk a továbbjutásra? Ötven százalék” – nyilatkozta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Roberto Mancini, az olaszok szövetségi kapitánya. Hozzátette, sokkal jobb telt házas stadionban játszani, mint üresben, hiszen ez a futball szépsége. „Úgy gondolom, hogy nem igazságos, ha a drukkerek nem fele-fele arányban lehetnek ott a találkozón.”

Roberto Mancini Ciro Immobiléről is beszélt, akiről elmondta, igaz, hogy sok kritika érte az utóbbi időszakban, de ezeknek a játékosoknak általában mindig van olyan villanásuk, amely nagyban befolyásolja a mérkőzés, vagy a torna kimenetelét.

„Luis Enrique nagyszerű edző: megnyerte a Bajnokok Ligáját a Barcával, de az általa vezetett AS Roma is nagyszerűen futballozott. Amikor egy tréner csapata jól játszik, akkor az megmutatja, hogy mennyire ért a feladatához az eredményektől függetlenül” – nyilatkozta az olaszok szövetségi kapitánya az ellenfél szakemberéről. Arról is szót ejtett, hogy a spanyolok találták fel a „tiki-takát”, ez nagy sikerekhez vezette őket, de az olaszok nem válhatnak mássá, a saját játékukat akarják játszani.

Bonucci nyílt mérkőzésre számít

A sajtótájékoztatón Leonardo Bonucci is megszólalt, aki ha pályára lép Spanyolország ellen, beállítja Gianluigi Buffon olasz rekordját, a kapus 17 Európa-bajnoki mérkőzésen kapott szerepet pályafutása során. „Nyílt mérkőzés lesz a holnapi. Figyelnünk, és óvatosnak kell lennünk az ellentámadásokkal kapcsolatban, hiszen a spanyoloknak minőségi játékosai vannak. Amikor egy ilyen erős válogatott ellen játszol, akkor fejben lehetnek apróbb problémák, de ha ugyanúgy játszunk, mint az elmúlt harminc mérkőzésen, akkor boldogok leszünk.” Hozzátette, reméli, hogy a meccs után is visszatérnek a Wembley gyepére.

Az olaszok középhátvédje arról is beszélt, hogy Álvaro Morata nagyon jó barátja, sok időt együtt szoktak tölteni Torinóban. „Közel állok hozzá, nagyszerű ember és apuka, az egyik legjobb támadó. Kedden nagy figyelmet kell fordítanunk rá, ahogy az egész spanyol csapatra.”  A spanyol támadó mellett Giorgio Chiellinivel való kapcsolatáról is beszélt Bonucci. „Az elmúlt két idényben együtt játszhattunk, azonban nem innen ered a kapcsolatunk. Szívből tudjuk, hogy a másik mit csinál és nem kell gondolkoznunk. Megosztjuk a feladatokat egymás között, többek között a vezetői feladatokat is. Ennek köszönhetően képesek vagyunk arra, hogy mindig a legjobbat nyújthassuk a mérkőzéseken."

Enrique: többet kell védekeznünk, mint eddig

 „Tegnap Aymeric Laporte és néhány játékos nem edzett, mivel kaptak egy kis szabadidőt. Biciklizhettek, vagy ami éppen jólesett nekik. Egyedül Pablo Sarabia volt az, aki azért nem edzett, mert holnap nem tud pályára lépni – kezdte gondolatait Luis Enrique spanyol szövetségi kapitány. Azt is elmondta, megérdemelték, hogy a tizenegyeseket követően ők jussanak tovább, de most csak a keddi mérkőzésre koncentrálnak. – Célunk, hogy szép játékot játsszunk és száz százalékon pörögjünk.”

Luis Enrique arról is beszélt, hogy noha a spanyol válogatott nagyon sokat birtokolja a labdát, ha Olaszország elveszi azt, akkor sem esnek kétségbe, hiszen az olaszoknak is élvezniük kell a játékot. „Képesek labda nélkül is játszani, de sokkal kényelmesebb, ha náluk van. Elsősorban az lesz a célunk, hogy minél többet birtokoljuk a labdát. A mérkőzés alatt szerintem többet kell védekeznünk, mint a többi csapat ellen, de remélem, hogy ez nem így lesz.”

Magáról annyit mondott, mindig a legjobbját szeretné nyújtani a munkájában, s a stábja mindenben segíti, ami nagyon sokat jelent számára. „Nem edzettünk a Wembleyben, mert nem kaptunk erre engedélyt. Nem örülünk ennek, hiszen ez biztosan nagyszerű élmény lett volna a játékosoknak, de elfogadtuk ezt a döntést” – folytatta gondolatait Luis Enrique. Emellett Laporte helyzetéről is kérdezték, akiről elmondta, hogy eddig nagyszerűen teljesített a spanyol válogatottban. „Azt nyújtja, amire számítottunk, támadásban és védekezésben is nagyszerű középhátvéd. Elégedettek vagyunk, hogy Laporte minket választott.”

A tréner azt is megemlítette, reméli, hogy több spanyol és olasz szurkoló lesz, mint angol, de ez nem változtat azon, hogy a mérkőzésre koncentrálnak.

Pedri szerint a középpályán döl el a meccs

A sajtótájékoztatón a spanyolok középpályása, Pedri is nyilatkozott. Őt arról is kérdezték, hogy miben fejlődhetne még. „A lövésekben és a tizenhatoshoz való felfutásban még fejlődnöm kell. De ezt tudom fejleszteni, és erre az edzőm és a játékostársaim is emlékeztetnek.”

Az FC Barcelona középpályása arról is beszélt, hogy a mérkőzés utáni napokban fáradt, de próbál minél többet pihenni, megfelelően étkezni és hidratálni. „A modern futballban - ha a legjobb akarsz lenni, akkor - a fizikumodat is fejleszteni kell, ez a kettő nem jár külön utakon.”

A fiatal futballista a mérkőzésről elmondta, mindkét csapatnak nagyszerű középpályája van minőségi játékosokkal, s ez nagyban befolyásolja a találkozó kimenetelét. „A kérdés csupán az, hogy melyik középpálya hibázik többet. A legfontosabb a csapat és az, hogy mindenki mindent megtegyen a sikerért” – zárta gondolatait Pedri.

EURO 2020, elődöntő

  • Olaszország-Spanyolország (London, kedd, 22:00) - M4 Sport, PRO TV
  • Anglia-Dánia (London, szerda, 22:00) - M4 Sport, PRO TV

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?