banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Döntős a párbajtőröző Siklósi Gergely

A világranglista-vezető, világbajnoki címvédő Siklósi Gergely legyőzte az olasz Andrea Santarellit, ezzel bejutott a döntőbe a férfi párbajtőrözők vasárnapi egyéni versenyében a tokiói olimpián.

A BHSE 23 éves vívója nagyszerű teljesítménnyel 15-10-re bizonyult jobbnak a világranglistán ötödik, 2019-ben, Budapesten vb-harmadik, Rio de Janeiróban csapatban ezüstérmes ellenfelénél. A két versenyző eddig háromszor csapott össze egymással – többek között a 2019-es vb elődöntőjében –, és mindháromszor Siklósi nyert.

Ezúttal is ő kezdett jobban a Makuhari Rendezvényközpont szinte üres B csarnokában, ahol – csakúgy, mint szombaton, a kardban győztes Szilágyi Áron menetelésekor – maroknyi magyar tábor szurkolt a lelátón, benne többek között Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral és Kulcsár Krisztiánnal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, ötkarikás ezüstérmes párbajtőrözővel.

Az első három perc után 4-3-ra Siklósi vezetett, majd a második szakaszban mindketten megduplázták találataik számát, így a záró harmad előtt 8-6 állt az eredményjelzőn. Santarellinek támadnia kellett, ki is egyenlített 10-10-nél, de innentől már a magyar vívó uralta az asszót, és egymás után ötször megszúrva az olaszt eldöntötte az összecsapást.

„Az elmúlt napokban több pozitív jel utalt arra, hogy jó lesz ez a nap. Sokan hisznek bennem, sokan támogatnak. Az elődöntő 10-10 után dőlt el. Kiskorom óta úgy van, hogy ha a harmadik harmadba érünk és ott komollyá válik a dolog, akkor nálam van egy váltás. Ezt nem tudom megmagyarázni, ez tehetség, ezt kaptam” – fogalmazott a magyar vívó.

Arra nem tudott válaszolni, hogy mit fog csinálni a fináléig hátralévő időben. Amikor emlékeztették rá, hogy a szombaton, kardban győztes Szilágyi Áron pontosan tudta a döntőig tartó menetrendjét, Siklósi így reagált: „Az Áron az Áron, én meg én vagyok. Ő egy kicsit szögletesebb, én meg egy kicsit kerekebb vagyok”.    

Öt éve Imre Géza második lett a párbajtőrözők versenyében, magyar győztesig azonban egészen az 1972-es müncheni játékokig kell visszamenni, akkor Fenyvesi Csaba nyerte a fegyvernem egyéni versenyét.

A finálé (román idő szerint) 15.15 órakor kezdődik, Siklósi ellenfele az ukrán Igor Reizlint ugyancsak 15-10-re legyőző francia Romain Cannone lesz. „Bárki jön, nagyon kemény asszóra számítok. Ez egy olimpiai döntő lesz” – emelte ki Siklósi Gergely. 

(Címlapfotó forrása: MTI/Illyés Tibor)

Kapcsolódók

Kimaradt?