Csíkszeredában kezdte felkészülését az olimpiai ciklusra a magyar női vízilabda-válogatott

Székelyföldön kezdte az idei nyári világversenyekre, majd hosszabb távon a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra való felkészülést az olimpiai bronzérmes magyar női vízilabda-válogatott. A csapat csütörtökön érkezett Erdélybe és hétfőig tartózkodik Székelyföldön, ahonnan először egy debreceni edzésre, majd onnan Budapestre utaznak vissza. 

A játékoskeret számára a székelyföldi turné és edzőtábor sokkal inkább a csapatösszerázásról, az élmények halmozásáról, a feltöltődésről, valamint a kikapcsolódásról szól. Az edzés ebben az esetben másodlagos cél – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány –, ellenben a csíkszeredaiaknak megadatott az a szerencse, hogy vasárnap délután szemtanúi lehettek a Csíki Csobbanóban a lányok nyílt edzésének. Az edzést közönségtalálkozó követte.

A női vízilabda-válogatott mozgalmas időszak előtt áll: a budapesti rendezésű világbajnokságot (június 17.–július 3.) követően Világliga szuperdöntő lesz nyáron, majd Európa-bajnokságon vesz részt a horvátországi Splitben augusztus 27. és szeptember 10. között.

A képekre kattintva galéria nyílik | A fotók a szerző felvételei

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere azzal köszöntötte a 2021-ben olimpiai bronzérmet elnyert csapatot, hogy nagy öröm a helyieknek is a lányok székelyföldi edzőtáborozása, hiszen Székelyföldön is ugyanolyan intenzitással szurkolnak nekik, mint odahaza. Hozzátette, hogy bár Csíkban a téli sportoknak van nagy hagyománya, az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az úszásoktatásra. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a válogatott csíkszeredai látogatásának köszönhetően nő az érdeklődés a vízilabda iránt. A szövetségi kapitány erre válaszként arról biztosította a helyeiket, hogy számíthatnak a Magyar Vízilabda-szövetség támogatására, ha gyermekcsapatot hoznának létre Csíkszeredában.  

A szövetségi kapitány részletezte, hogy mekkora kihívás előtt áll a csapat, ugyanis a tokiói olimpiai bronzérem után – amelyet sporttörténelmi sikerként értékelt – nem adhatják lejjebb az idei budapesti vizes világbajnokságon sem. Éppen ezért van nagy jelentősége a székelyföldi edzőtábornak a csapat életében, hiszen a vb-re való felkészülés egyúttal az új olimpiai ciklusra való edzést is magában foglalja. A koronavírus-járvány miatt időben egymáshoz közelebb került világversenyek miatt pedig a szokásosnál megfeszítettebb tempóban kell készülniük.

„A szokásos négyéves olimpiai ciklus most leszűkült két és fél évesre. A székelyföldi edzőtáborral szerettük volna megalapozni ezt az időszakot. A 2020-as Európa-bajnokságon szerzett bronzzal, majd az olimpiai harmadik hellyel a lányok magasra tették a mércét, éppen ezért a vb-n is az érem a cél, nem számít, hogy milyen színű, de nagyon jó lenne vb-éremmel indítani ezt a ciklust” – részletezte a szövetségi kapitány.

Keszthelyi Rita csapatkapitány elöljáróban elmondta, hogy az alakulat tagjainak többsége először járt Székelyföldön, de most már biztosak abban, hogy nem utoljára. Az olimpiai bronzéremre utalva pedig kifejtette, hogy az azt megelőző három olimpián megtapasztalták, milyen érzés szüntelenül negyedik helyezettnek lenni, ez pedig nyomokat hagyott a csapat tagjaiban. Ezért állnak „kifejezetten stresszes időszak” előtt.

Szilágyi Dorottya játékos elmondta, a tokiói számára az első olimpia volt, ezért benne nem élt a korábban megszerzett negyedik helyek miatti nyomás, sőt a bronzérem nagy motivációt jelent. „Az elmúlt években mindent megtettünk, rutinosabbak lettünk. De nem volt még példa arra, hogy három világversenyt egy nyár alatt szervezzenek meg” – mutatott rá a kihívásokra a válogatott játékos.

Vályi Vanda csapattag véleménye szerint nem is kezdhették volna jobban a felkészülést a most kezdődő idényre, mint a székelyföldi edzőtáborral. Ugyanakkor kifejtette, hogy a most következő világversenyek lesznek számukra az igaziak, mivel Tokióban nézők nélkül játszottak. Hozzátette, az edzőtábornak köszönhetően a csapategységgel biztos nem lesz gond.

Bíró Attila szövetségi kapitány zárásként elmondta, hogy van realitása a világbajnoki érem megszerzésének idén, annál is inkább, mert a nagyon erős orosz válogatott nem vesz részt a versenyben, így Ausztrália, Kanada, az Egyesült Államok, Hollandia, Görögország és Olaszország lesz Magyarország ellenfele. Ebben az összeállításban pedig „bárki bárkit meg tud verni”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?