Budapest legújabb futóversenyével tért vissza a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

A koronavírus járvány miatt 2021-ben március helyett október 14-16. között rendezte meg a BEAC és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját.

Fotó: BEACAz 12. alkalommal szervezett eseményre a budapesti és vidéki egyetemek mellett többen érkeztek Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája megnyitójára október 14-én került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusán. Az eseményen megjelent Dr. Koltay András, az NKE rektora, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakk Szövetség elnöke, a BEAC alelnöke, Murai László, a HÖOK elnöke, valamint Kovacsics Anikó a Ferencvárosi Torna Club 141-szeres magyar válogatott kézilabdázója.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a KEK védnökeként üzent a résztvevő egyetemistáknak, hogy „végső soron a Kárpát-medencei magyar egyetemisták, a mi közösségeink nyernek azzal, hogy a fiatalok részt vesznek ezen a kupán, amelynek nemcsak hagyománya, hanem jövője is van.”

A Ferencvárosi Torna Club az esemény szakmai partnereként aktívan szerepet vállalt a KEK szervezésében. Jegyeket biztosított a kézilabda BL, valamint a labdarúgó bajnoki mérkőzésekre. Emellett a hallgatók vezetett túrákon is részt vehettek a Groupama Arénában és a Fradi Múzeumban, illetve az FTC sportolói aktív résztvevői voltak a sporteseményeknek.

A multisport esemény az asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, labdarúgás és futsal mellett idén először egészült ki futóversennyel. Az I. KEK Run főtámogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. volt. Az eseményen részt vevő több száz futó között rajthoz állt többek között az FTC színeiben Kazi Tamás 34- szeres magyar bajnok középtávfutó, olimpikon, Verrasztó Dávid kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa- bajnok úszó, olimpikon, Gulyás Michelle világbajnoki bronzérmes, junior Európa- bajnok, olimpikon öttusázó, valamint Farkas Dárius 6-szoros magyar bajnok hosszútávfutó. A versenyt 5,5 km-en és 10 km-en a férfiaknál Kovács Attila (SZoESE), a nőknél 5,5 km-en Erdélyi Katinka (BEAC), míg 10 km-en Tüttő Júlia (BEAC) nyerte.

A 2021-as torna az ELTE-BEAC Pluhár István labdarúgópályán kezdődött, egy ikonikus BEAC- Műegyetemi FC párharccal. A rangadót a Műegyetemi FC nyerte 6-2-re.

A kosárlabda tornán a nőknél a Közgáz SC és DSK, míg férfiaknál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem állhatott a dobogó legfelső fokára. A 4. alkalommal megrendezett röplabda tornán a nőknél és a férfiaknál is az ELTE zsebelte be az első helyezésért járó vándorkupát. Az öregdiákoknál pedig az erdélyi Sepsi 08 csapata aratott fényes sikert.

A futsaltorna döntőjének kezdőrúgását Lovász Tamás, a MLSZ Budapesti Igazgatóságának vezetője végezte el. A döntő mérkőzést a Debreceni Egyetem és az Testnevelési Egyetem játszotta. A mérkőzés végeredménye kiélezett mérkőzést követően 4:1 lett a TFSE javára.

A hagyománnyá vált jótékonysági gyűjtést idén is megtartották a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáinak szervezői. A kupán résztvevők nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket támogatnak idén is, így a Munkácsi 3. számú II. Rákóczi Ferenc Középiskola diákjai számára gyűjtöttek sportfelszereléseket és adományokat. 

Az esemény támogatói az Országgyűlés Hivatala, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Ferencvárosi Torna Club, az MVM Paksi atomerőmű Zrt., az MVM CEEnergy, az OTP Bank, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség- Communitas Alapítvány, a Rákóczi Szövetség, a BÁV Zrt., a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a MAYER Pincészet, az ELTE HÖK, a Viwa Vitaminwater, a Manna ABC, a Joma, és az ELTE Online.

A soron következő 13. KEK 2022. március első hétvégéjén újból közös sportolásra hívja, határok nélkül valamennyi magyar egyetem hallgatóit.

Kapcsolódók

Kimaradt?