BL: a Bayern megsemmisítő vereséget mért a Barcelonára

A Bayern München nyerte meg a Bajnokok Ligája csoportkörének első csúcsrangadóját, a német bajnok Thomas Müller egy góljával és Robert Lewandowski duplájával győzött az FC Barcelona otthonában.

E-csoport

Fotó: FC Bayern MünchenUgyan jól kezdett a három hollanddal felálló katalán csapat, a több merész, tizenhatoson belüli szereléssel jelentkező Ronald Araújo az ötös elől a léc fölé fejelte Memphis Depay beadását, de azután sokkal veszélyesebben futballoztak a vendégek. Igaz, Thomas Müller, majd Robert Lewandowski góljához is nagy szerencse kellett, a német támadó lövése megpattant az egyik védőn, a lengyel ék Jamal Musiala kapufáról kipattanó lövését terelte a kapuba, Araújo mellől. Robert Lewandowski újabb, szintén szerencsés, Araújóról bepattant gólja, amely után néhány Barca-drukkernek elfogyott a türelme.

Fotó: SL BemficaA csoport másik meccsén a kijevi olimpiai stadionban a házigazda Dinamo és a Benfica kifejezetten óvatosan játszott, a két csapat egymás hibáira várt. A portugálok birtokolták többet a labdát, inkább ők kezdeményeztek, de igazán nagy helyzetet a 64. percig nem alakítottak ki, ekkor Rafa Silva biztató helyzetből lőtt, de a kapuig sem jutott el a labdája, amelyet blokkoltak a védők. A hajrában a Dinamo Kijevből Mikola Saparenko előbb eltalálta a lécet, majd gólt is szerzett a 93. percben, de a VAR lest mutatott, így maradt a 0–0.

F-csoport

Fotó: Young Boys BernCristiano Ronaldo hétvégi debütálását követően Ole Gunnar Solskjaer kijelentette, könnyen el tudja képzelni, hogy a Manchester United képes a Bajnokok Ligája megnyerésére. A végső győzelemig vezető út első lépéseként a Kolozsvári CFR-t és a Ferencvárost búcsúztató Young Boys várt az MU-ra, akiknél Ronaldo ismét a kezdőcsapatban kapott helyet – és ha már ott volt, újfent megmutatta, miért óriási fegyvertény a visszatérése Manchesterbe: nem telt el negyedóra a mérkőzésből, amikor Bruno Fernandes remek, külsős beadására érkezve az ötösnél megszerezte a vezetést a vendégeknek (0–1). A portugál klasszis a 177. Bajnokok Ligája-mérkőzésén szerepelt – ezzel beállította Iker Casillas rekordját –, s a 136. gólját szerezte.

Az angolok helyzete az első félidő végéhez közeledve nehezebbé vált, Aaron Wan-Bissaka teljesen feleslegesen, indokolatlan erővel taposta meg Martins Pereirát, és ezért az angol védőt kiállította Francois Letexier játékvezető. A háromvédős rendszerre átálló manchesteriek egyre jobban beszorultak, és ennek meg is lett a böjtje: a 66. percben Meschak Elia beadása kétszer is megpattant, de eljutott középre, ahol az érkező Moumi Ngamaleu öt méterről a kapu bal oldalába lőtt (1–1).

A hajrában teljesen beszorult az MU, a Young Boys mindent megtett a győzelemért, arra azonban talán nem számított, hogy azt éppen a vendégek játékosától kapja meg: a ráadás ötödik, utolsó percében a csereként beállt Jesse Lingard röviden tette haza a labdát, erre lecsapott Jordan Siebatcheu, és kíméletlenül kihasználta a ziccert (2–1).

Fotó: Atalanta BCA csoport másik találkozóján az Atalanta már a 6. percben előnybe került a Villareal ellen, a svájci Remo Freuler 12 méterről lőtt laposan, a labda a kapufát is érintve került a kapuba. Ez volt az olasz klub történetének második leggyorsabb BL-gólja, az eddigi rekordot Josip Ilicic tartotta, aki 2020-ban a 3. percben talált be Valenciában.

A 39. percben Manu Trigueros egyenlített (1–1), hat méterről vette be a kaput. A 74. percben a nyáron, az angol AFC Bournemouthtól mintegy 24 millió euróért szerződtetett nigériai-holland szélső, Arnaut Danjuma Groeneveld megszerezte a vezetését (2–1) a hazai csapat számára. Sokáig nem örülhetett a vezetésnek a Villarreal, a 83. percben a német Robin Gosens egalizált (2–2). Egy perccel később emberhátrányba kerültek a spanyolok, Francis Coquelin kapta meg a második sárga lapját. Több gól már nem esett, mindkét csapat egy-egy ponttal lett gazdagabb.

G-csoport

Fotó: Red Bull SalzburgA BL-történetében még soha nem fordult elő olyan, amit kedd este Sevillában láthattunk: a Red Bull Salzburg 19 éves német csatára, Karim Adeyemi három büntetőt is kiharcolt csapatának, amiből a vendégek sajnos csak egyet tudtak értékesíteni. A Sevilla – stílusosan – ugyancsak tizenegyesből egyenlített az első félidő végén, ezzel beállítva a félidő, és mint utóbb kiderült, a mérkőzés végeredményét.

Fotó: LilleA csoport 22 órakor kezdődő mérkőzésén a Lille a Wolfsburgot fogadta. A gólhoz a franciák jártak közelebb – sőt, a második félidő elején szereztek is egyet. Csakhogy Jonathan David találata után középkezdés helyett bedobás következett: a videobíró jelzése után a játékvezető visszavonta a gólt, ugyanis a labda a gólig vezető akció során az oldalvonalon túlra került egyszer…

Érdekesség, hogy a Wolfsburg szabályos körülmények között a kaput sem találta el – Mark van Bommel együttesének összesen két gólszerzési kísérlete volt a mérkőzésen. A németek mentségére szóljon: John Brooks a 63. percben megkapta a második sárga lapját, így hosszabbítással együtt több mint fél órát tíz emberrel kényszerült lejátszani a Wolfsburg (0–0).

H-csoport

Fotó: JuventusFCA Juventus idegenben játszva sem adott sok esélyt a Malmőnek, már az első félidőben eldöntötte a három pont sorsát. A 23. percben Alex Sandro gyönyörű fejessel szerezte meg a vezetést a vendégeknek. A 45. percben Paulo Dybala büntetőből kettőre növelte a Juve előnyét, és ekkor úgy tűnt, hogy kétgólos lesz a fór a szünetre. Azonban Álvaro Morata még szót kért és kapott: egy perccel Dybala találata után ő is gólt szerzett.

A második félidőben már nem is változott az állás, noha nem lehet azt mondani, hogy az olaszok ne próbáltak volna meg további gólokat szerezni. Ez nem sikerült, de a Malmö is képtelen volt a kapuba találni, így a Juventus esélyeshez méltón sima győzelemmel kezdett a Bajnokok Ligájában.

Fotó: Chelsea FCAz első félidőben a Chelsea jóval többet birtokolta a labdát (62:38 volt az arány), de a mezőnyfölényét nem tudta gólra váltani. Mint ahogy a Zenit sem, amely masszívan és sikeresen védekezett, így a félidőben 0–0 volt az állás.

A második félidőben sokáig tartotta magát az orosz együttes, de a 69. percben megtört a gólcsend:  Romelu Lukaku remek fejes góllal juttatta előnyhöz az angol csapatot. Mint később kiderült, ez volt a döntő gól, így ha nehezen is, de a címvédő is győzelemmel mutatkozott be a BL 2021–2022-es évadjában.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló

E-csoport

  • Dinamo Kijev (ukrán)–Benfica (portugál) 0–0
  • Barcelona (spanyol)–Bayern München (német) 0–3 (Th. Müller 34., Lewandowski 56., 85.)

F-csoport

  • Young Boys (svájci)–Manchester United (angol) 2–1 (Ngamaleu 66., Siebatcheu 90+5., ill. Cristiano Ronaldo 13.)
  • Villarreal (spanyol)–Atalanta (olasz) 2–2 (Trigueros 39., Danjuma 74., ill. Freuler 6., Gosens 83.)

G-csoport

  • Sevilla (spanyol)–Salzburg (osztrák) 1–1 (Rakitic 42. – 11-esből, ill. Sucic 21. – 11-esből)
  • Lille (francia)–Wolfsburg (német) 0–0

H-csoport

  • Malmö (svéd)–Juventus (olasz) 0–3 (A. Sandro 23., Dybala 45. – 11-esből, Morata 45+1.)
  • Chelsea (angol)–Zenit (orosz) 1–0 (Lukaku 69.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?