Az UEFA rasszizmussal vádol 11 ezer cseh gyereket

Fotó: Agerpres/EPA„Potenciális diszkriminatív incidensek” miatt kezdeményezett kedden eljárást az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a cseh Sparta Prága ellen, mert a múlt csütörtöki Glasgow Rangers elleni Európa-liga-összecsapáson a stadionba beengedett 11 ezer kiskorú szurkoló az egész meccsen fütyülte Glen Kamarát, a glasgow-iak játékosát.

A labdarúgó Európa-liga csoportkörének 2. fordulójában találkozott a prágai Generali Arénában a cseh Sparta és a Glasgow Rangers. Az 1-0-s hazai győzelemmel végződő mérkőzésen egy korábbi UEFA-büntetés miatt nem lehettek drukkerek, de mintegy 11 ezer, 14 év alatti gyermeket beengedtek a stadionba. A mérkőzést követően a brit sajtó rasszizmusváddal illette a gyermekeket, akik – a leírások szerint – az egész meccsen fütyülték Glen Kamarát, a glasgow-iak játékosát. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden hivatalos oldalán bejelentette, hogy eljárást kezdeményezett.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) augusztusban szabott ki büntetésképpen egy zárt kapus mérkőzést a prágai Spartára, mert a Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójában, a Monaco elleni meccsen rasszista bekiabálásokat tapasztaltak a nézőtérről Aurélien Tchouaménivel szemben. Emiatt nem léphettek be (felnőtt) szurkolók múlt csütörtökön a prágai Generali Arénába a skót Rangers elleni El-csoportmeccsen. Az európai szövetség azt azonban engedélyezte, hogy 14 év alatti gyermekek bemehessenek a stadionba – csaknem 11 ezren gyűltek össze.

A meccs után a brit sajtó a fiatal drukkerek viselkedését kritizálta, mert a Rangers játékosát, Glen Kamarát kifütyülték. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a finn játékosra a Sparta-szurkolók jelentős hányada megorrolt, amikor a cseh válogatott Ondrej Kúdela tízmeccses eltiltást kapott – az előző évadban a Rangers a szintén prágai Slaviával találkozott az El-nyolcaddöntőben, s az UEFA állítása szerint a cseh játékos rasszista megnyilvánulásokat tett a finn középpályás irányába a márciusi meccsen, ezért kapta a súlyos büntetést.  

„Teljességgel hihetetlen, hogy egy ilyen mérkőzést követően az ártatlan gyermekek elleni támadásokkal, rasszizmus megalapozatlan vádjával kell szembenéznünk. Fiatal szurkolóinkat rengeteg sértés érte a közösségi médiában, ez elfogadhatatlan és nevetséges. Helytelenül írják le a rajongóink viselkedését, még a hatéves gyermekeket is rasszizmussal vádolják, akiknek fogalmuk sincsen a fogalomról, ez szemtelenség” – olvasható a prágai csapat hivatalos oldalán.

„A klub igazgatósága, a játékosok és edzők nevében szeretnénk köszönetet mondani a gyerekeknek, akik csodálatos és egyedi hangulatot teremtettek. Ez a mérkőzés bekerül a klubtörténelembe, de pozitív értelemben” – zárult a Sparta Praha közleménye.

Kapcsolódók

Kimaradt?