2018-as foci-vb: ez a csapat a favorit a sportelemzők szerint

A Gracenote amerikai sportadat-elemző cég szerint Brazília toronymagas esélyese az Oroszországban zajló labdarúgó-világbajnokságnak, miután kedden kialakult a negyeddöntő mezőnye.

A szerdán közzétett elemzés szerint az öt diadalával rekorder dél-amerikai együttesnek 31 százalék az esélye, hogy játékosai július 15-én a moszkvai Luzsnyiki Stadionban magasba emeljék a világbajnoki trófeát. A spanyolok váratlan nyolcaddöntős búcsúja miatt a cég immár az Európa-bajnoki ezüstérmes franciákat tekinti a legfőbb kihívónak, 13 százalékos győzelmi eséllyel.

A két gárda az elődöntőben találkozhat egymással, amennyiben mindkettő megnyeri negyeddöntős párharcát. Őket követően Anglia végső diadalára 12, Belgiuméra 11 százalék esélyt adnak. A legesélytelenebb Svédország és a házigazda Oroszország hat-hat százalékkal.

A Gracenote világranglistáján a brazilok mellett szintén a felső ágon szereplő Franciaország, Belgium és Uruguay is megelőzi a nyolcadik Angliát, amelynek viszont lényegesen könnyebb a sorsolása, ugyanis az alsó ágon a 12. horvátokkal, a 19. svédekkel és a 44. oroszokkal szerepel.

A döntő elérésére - a viszonylag nehéz út ellenére is - a braziloknak van a legnagyobb esélyük 43 százalékkal, őket viszont Anglia követi 31 százalékkal a könnyebbnek tekintett sorsolása miatt. Ezt követően Horvátország (29), Franciaország (21), Svédország (20), Oroszország (19), Uruguay (18) és Belgium (17) a sorrend. Ennek megfelelően a legesélyesebb finálé a brazil-angol (13), a legesélytelenebb a svéd-uruguayi (3).

A Gracenote meccsstatisztikák és saját világranglistája alapján valamennyi mérkőzésre megállapítja a százalékos esélyeket, s azt egymilliószor szimulálja egy program segítségével, így állapítja meg az esélyeket a végső diadalra.

Kapcsolódók

Kimaradt?