2018-as foci-vb: van egy rossz és egy jó hírünk a határon túli nézőknek

Hajdú B. István lesz az M4 Sport egyik kommentátora a csütörtökön kezdődő oroszországi labdarúgó világbajnokságon, amit sajnos - a Marosvásárhelyi Rádió információja szerint - idén sem nézhetnek a határon túli magyar tévénézők.

„Sajnálattal tudatjuk, hogy a 2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokság magyar nyelvű, M4 Sporton futó közvetítéseit csak Magyarország területéről lehet majd fogni, határainkon túl a közvetítések geokódolva lesznek. Biztosítjuk, hogy ez a sajnálatos helyzet nem a csatornán múlt: a magyar közmédia mindent elkövet annak érdekében, hogy a határainkon túl is magyar nyelven legyenek nézhetőek a legfontosabb sportesemények” – áll abban a válaszban, amit az MTVA sajtóosztálya írt a Marosváráhelyi Rádiónak arra a kérdésére, hogy nézhető lesz-e idén foci-vb a határon túli területeken is. 

Öröm az ürömben, hogy az magyar közmédia munkatársai előrevetítették, hogy a 2020-as Európa-bajnokság és a 2022-es labdarúgó világbajnokság esetében már sikerült olya szerződéseket kötni, amelyek lehetővé teszik azt, hogy Románia és Szlovákia területén is sugározhatóak lehessenek a selejtező mérkőzések. „Az idei labdarúgó-világbajnokságra vonatkozó jogdíjszerződés régen, évekkel ezelőtt köttetett a magyar területi hatály korlátozásával. A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőire vonatkozó szerződések alapján viszont már Románia és Szlovákia területén is követhetővé válhatnak majd a magyar nyelvű közvetítések” – fogalmaznak.

A geokódolást azért ki lehet játszani. Szerkesztőségünk tesztelte az alábbi megoldást, prímán működik. Első lépésként nyissuk meg a www.hola.org weboldalt, majd válasszuk ki az az általunk használt operációs rendszert és várjuk meg, amíg települ a kiegészítő. Ezt követően nyissuk meg a www.mediaklikk.hu/m4-elo/ linket, majd a jobb felső sarokban lévő ikonra kattintva válasszuk ki Magyarországot. Ha ezzel megvagyunk, máris nézhetjük az M4-et, ráadásul HD-minőségben. Több olvasónk is panaszkodott a holás megoldás bizonytalanságára, egy másik Maszol olvasó az Online Stream-re esküszik.

Az M4 Sport egyik kommentátora Oroszországban Hajdú B. István lesz, aki tizenkét év elteltével és pályafutása során másodszor közvetíthet labdarúgó-világbajnokságról. „Az alapvető kommentátori feladat is változatlan, még mindig a játék követése a legfontosabb. Tudatosabban használom a hangomat. Ismerem, hogy mit tudok csenddel, vagy kiáltással ellensúlyozni. Jobban figyelek a feltöltődésre, a megfelelő kikapcsolódásra, legyen az alvás, vagy épp városnézés" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy szerinte a kommentátorok között ma már nem a felkészülés jelenti a legnagyobb különbséget, hanem a reakciók gyorsasága, az eseményekre való reagálás.

A 12 évvel ezelőtti, németországi tornáról a Zidane-Materazzi "affért" említette, mint emblematikus jelenetet, de a brazil Ronaldo Ghána ellen szerzett gólját és a német-olasz elődöntőt is kiemelte. A kérdésre, hogy kivel készítene a legszívesebben villáminterjút Oroszországban,  az izlandi válogatott csapatkapitányát, Aron Gunnarssont jelölte meg. „Kíváncsi lennék, milyen érzés egy 330 ezer fős országot először kivezetni a labdarúgó-világbajnokságra, majd az argentinok ellen kezdeni a tornát" - mondta.

Hajdú B. István elárulta, igyekszik majd nem idegeskedni a várható utazási nehézségeken, a közlekedési dugókon, a rendezetlen menetrendeken, s azon lesz, hogy ne legyen fáradt és dekoncentrált. Ezzel együtt azokat az eseményeket is követni szeretné, amelyeket nem ő közvetít. Mint mondta, a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy átadja a nézőknek a helyszíni hangulatot és a rajongók érzelmeit.  

A labdarúgó-világbajnokságot csütörtöktől július 15-ig élőben közvetíti az M4 Sport.

Kimaradt?