Ókori egyiptomi saruk mellé került Mo Salah cipője

A londoni British Museum gyűjteményébe kerül Mohamed Salah, a Liverpool egyiptomi származású labdarúgójának zöld futballcipője, amelyet ókori egyiptomi saruk és ékszerek társaságában fognak kiállítani - adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja. 

A liverpooli játékos lábára szabott Adidas-cipőt a sportszergyártó cég adományozta a brit múzeumnak abból az alkalomból, hogy a 25 éves játékos rúgta a legtöbb, 32 gólt az idei szezonban, elnyerve az angol Premier League Aranycipőjét (Golden Boot). „A cipő az Egyesült Királyságban játszó, de globális hatású, modern egyiptomi ikon történetét meséli el" - mondta Neal Spencer, a múzeum egyiptomi és szudáni gyűjteményének vezetője. 

Valószínűleg ez az első futballcipő, amely az intézmény gyűjteményébe kerül. Az adomány részét fogja képezni annak a szélesebb körű modern egyiptomi projektnek, amelyet 2016-ban indítottak, hogy a gyűjteményt kortárs egyiptomi anyaggal gazdagítsák. Spencer közölte, hogy a múzeum be akarja mutatni a 20. és 21. századi Egyiptom mindennapjainak történetét, csakúgy mint az ókori időket olyan témakörökön keresztül, mint a sport, a szórakoztatás, a dizájn és a nemzetközi kereskedelem.

Kimaradt?