Női kézi BL: szívinfarktusos meccsen védte meg címét a Győri Audi ETO KC

Szívbajosoknak nem ajánlott meccsen védte meg címét a Győri Audi ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A magyar csapat 28-27-re verte meg a Vardar Szkopjét.

A Papp László Sportarénában mintegy 100-150 macedón drukker (és kb. ugyanennyi CSM szurkoló) próbálta hallatni hangját a 10 ezres magyar tábor ellenében. 

A Győr kezdte jobban a döntőt, Amorim és Broch góljaival már 2-0-ra vezetett, amikor az 5. percben Lacrabere büntetővel megszerezte a Vardar első találatát. A 2 gólos „hazai” vezetés a 17. percben nőtt 3 gólosra és ez időkérésre késztette a macedónok edzőjét.

A kupaktanács olyan jól sikerült, hogy a szkopjei csapat a következő 11 percben úgy lőtt 4 gólt, hogy a Győrnek egyet sem engedélyezett, így Bódi Bernadett 28. perces ejtésével egyenlített 8-8-ra a Győr. A szünetig még 1-1 gól esett, így pihenni 9-9-nél vonulhattak a csapatok.

Mint írtuk, a bronzmeccsen a Bukaresti CSM 31–30-ra legyőzte a Rosztov-Dont, így 2017-hez hasonlóan ismét a bukaresti csapat a harmadik a BL-ben.

A második félidő elején megfordultak a szerepek, a Vardar kezdett jobban, a mérkőzés során először 2 gólos vezetésre tett szert (9-11). A győri lányokat valósággal megbabonázta a szkopjei kapuban parádézó Leynaud (jővőben éppen Győrben fog játszani – szerk. megj.), az első magyar gólra a 8 percet kellett várni, ekkor Hansen törte meg az átkot.

Mindkét kapus - a győrieknék Grimsbo, a szkopjeieknél Leynaud - csodákat művelt, így átlagban 2-3 támadásra volt szükségük a csapatoknak ahhoz, hogy e gól lőjenek. A Győr a félidő közepén érte utol (14-14) vetélytársát, a macedónok a jó ETO-s perceket időkéréssel próbálták megállítani.

Görbicz Anita góljánál felrobbant a csarnok, hiszen ezzel vette vissza a vezetést a Győr, ám Penezics tett róla, hogy a hazai tábor öröme csak másodperceig tartson. A szülinapos hetesből szerezhetett volna vezetést a címvédőnek, ám Leynaud hárítani tudott. (14-14).

Radicsevics és Groot percei következtek, a macedónok csapatkapitánya gyors egymásutánban megszerezte meg első két gólját, ám Groot átlövésből, hetesből és ellentámadásból is mattolta Leynaud-t, így a Győr ismét vezetett. A következő szkopjei támadást ismét Radicsevicsre játszották ki, aki nem hibázott. (17-17) 

Az utolsó két percre 18-18-nál fordultak a csapatok, előtte Oftedal és Lazovic volt eredményes. A győriek nehéz helyzetbe kerültek Althaus kiállításával, a Vardar esélyt kapott arra, hogy a rendes játékidőt emberelőnyben játszhassa végig. Ki is használták a felkínált alkalmat, Lazovic juttatta előnyhöz a macedónokat. A francia játékvezetők kompenzációként hetest ítéltek belülvédekezésért, Groot nem hibázott. (19-19).

Huszonegy másodperccel a vége előtt Andrea Lekics betört és pörgetett labdával csapta be Grimsböt. Ambros Martín azonnal időt kért, a a góllövés felelősségét Amorim vállalta el. Góóól! 20-20!

A rendes játékidőből visszamaradó 9 másodperc előtt a Vardar is időt kért, ám gól már nem esett, jöhetett a 2x5 perces hosszabbítás. 

A ráadás első gólját Amorim szerezte, majd Radicsevics büntetőből egyenlített. Amorim második gólja felrobbanotta a csarnokot, a brazil balátlövő 9 méterről szedte le a pókhálót Leynaud kapujából. (22-21)

Lekics egyenlítése után ismét Amorim talált be úgy, hogy közben kiállíttatta magáról Cvijicset is. Csovics ismét egálra hozta a meccset, ám a sípszó előtt Bodi góljával ismét vezetett a Győr. (24-23)

Az utolsó 5 perc Groot hetesével indult, így a magyar csapat hosszú idő után ismét két gólos vezetést szerzett. (25-23)

Sőt, Bodi jobbszélről tovább növelte az ETO előnyét, de Lazovic gyors válasza nem késlekedett. A következő hazai támadásból visszatámadott a Vardar, Covic végigment. Amorim sem maradt rest, megszerezte hatodik gólját. (27-25)

Lekics ismét egy gólra csökkentette csapata hátrányát és közben Brochot is kiállították (27-26)

Az utolsó percben emberhátrányban támadott a Győr, elvesztették a labdát, és 4 másodperccel a vége előtt KISS ÉVA ziccert védett. 

BL-győztes a Győr.

Ez volt Ambros Martín utolsó BL-meccse a Győr kispadján, hisz az ETO edzője a Rosztov-Donhoz szerződik az idény végén. Görbicz Anita vasárnap ünnepelte 34. születésnapját. Magyar csapat eddig ötször nyerte meg az első számú európai kupát (1982-ben a Vasas, 1999-ben a Dunaferr, 2013-ban, 2014-ben és 2017-ben a Győr). Macedón klub eddig egyszer diadalmaskodott (2002-ben a Kometal). Ez volt a két együttes hatodik összecsapása a BL-ben, az eddigi öt közül három végződött győri sikerrel, egyszer a Vardar nyert, egy találkozó pedig döntetlen lett. 2015-ben éppen a Szkopje ütötte el a final fourtól az ETO-t a negyeddöntőben. A Vardar Szkopje a második fináléjára készül a legrangosabb európai kupasorozatban: tavaly 26–26 után hosszabbításban 31–30-ra kapott ki a Győrtől. Mindkét csapat simán, végig irányítva nyerte meg az elődöntőjét. A Győr 26–20-ra győzte le a Bukaresti CSM-t, a Vardar pedig 25–19-re az orosz Rosztov-Dont. Ez volt a Vardar Szkopje utolsó esélye arra, hogy BL-t nyerjen, ugyanis a macedón sztárklub mögül az idény végén kivonul orosz támogatója, így a keretének legerősebb játékosai már el is igazoltak Szkopjéből. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?