Asztalitenisz-vb: sporttörténelmet írtak a koreai lányok

Sporttörténelmi fordulatként együtt indul a két koreai női válogatott a svédországi Halmstadban zajló asztalitenisz csapat-világbajnokság elődöntőjében.

A két ország sportvezetői a nemzetközi szövetség (ITTF) támogatásával csütörtökön úgy döntöttek, hogy nem állnak ki egymás ellen a negyeddöntőben, hanem ehelyett közösen lépnek asztalhoz pénteken a négy között.

„Történelmi döntést hoztunk meg, ezzel az állásfoglalással támogatjuk a két ország közti békefolyamatot" - hangsúlyozta Rju Szeung Min, a dél-koreai szövetség alelnöke. Az északi szövetséget vezető Ju Jong Csol kifejtette, ez az eredménye az ITTF és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatásának, és a jövőben mindent megtesznek azért, hogy közös erővel sikeresen szerepeljenek a nemzetközi színtéren.

A Koreai NDK és a Koreai Köztársaság csapatai csütörtökön 11 órakor felvonultak a meghirdetett negyeddöntőre a Halmstad Arenában, ám a bemutatásokat követően mérkőzések helyett közös fotókra álltak össze. Közben a hangosbemondó közölte, hogy a vb hátralévő részében a két válogatott együtt kíván szerepelni.

Legutóbb 1991-ben lépett asztalhoz együtt a két csapat, akkor a közös női együttes legyőzte a döntőben Kínát. Februárban a phjongcshangi téli olimpián a két Korea közös jégkorong-válogatottal indult, és a nyitóünnepségen is együtt vonult fel.

Észak- és Dél-Korea vezetői április végén tartottak történelmi jelentőségű csúcstalálkozót, amelyen megállapodtak arról, hogy megpróbálnak hivatalosan is véget vetni a két ország közötti hadiállapotnak, továbbá igyekeznek atomfegyvermentessé tenni a Koreai-félszigetet.

 

Kimaradt?