Döntött a CNCD: ennyibe kerül a „Kifelé a magyarokkal az országból” rigmus

10-10 ezer lejes bírságot szabott ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a Román Labdarúgó-szövetségre (FRF), a Bukaresti Dinamo és a Poli Iași klubra a magyarokat gyalázó szurkolói rigmusokért.

A két eset még tavaly augusztusban, a labdarúgó Liga 1 alapszakaszának elején történt a Sepsi OSK elleni mérkőzéseken. A fővárosi szurkolók 2017. augusztus 21-én, a iașiak pedig hét nappal később, augusztus 28-án skandálták a háromszéki csapat elleni összecsapáson az „Afară cu unguri din țară” (Kifele a magyarokkal az országból - szerk. megj.) rigmust. Amint a CNCD közleménye megjegyzi, a szóbanforgó rigmus diszkrimináló és sérti a magyar közösség becsületét. 

A pénzbeli bírság mellett a CNCD arra is kötelezi a feleket, hogy a sajtóban, illetve 30 napig saját internetes oldalukon ismertessék a bírságról szóló határozatot. A döntést egyhangúlag hozta meg szerdai ülésén a testület. 

Mint ismeretes, a Liga 1 alsóházi rájátszásának 7. fordulójában a Sepsi OSK hétfőn éppen az egyik szóban forgó csapatot, a Bukaresti Dinamót látja vendégül. A teltházas mérkőzésre pillanatokon belül elfogytak a hazai szurkolóknak szánt jegyek (nem a legszabályosabb módon) és több száz fős vendéggalerit is várnak Sepsiszentgyörgyre. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?