Liga 1: matematikailag is alapszakaszgyőztes a Kolozsvári CFR

Megduplázta eddigi 2 pontos előnyét a tabella élén álló Kolozsvári CFR a labdarúgó Liga 1 hétvégi, 25. fordulójában a bukaresti FCSB-vel szemben, és ezzel immár matematikailag is bebiztosította első helyét az alapszakasz végén.  

A kolozsvári vasutasok szombaton este a fellegvári Constantin Rădulescu stadionban a két évvel ezelőtti bajnokot, az Astra Giurgiut fogadták és küldték haza egy sima 2 gólos vereséggel. A mérkőzés meglepően egyoldalú volt, ennek oka egyfelől, hogy a vendégek túl nagy tisztelettel érkeztek Kolozsvárra, másfelől pedig Dan Petrescu gyilkos letámadással fojtotta el az ellenfél támadójátékának bárminemű felfejlődését.

A vezetést egy olyan góllal szerezte meg a CFR, amelynek „rejtélyét” csak a szünetben fejtette meg a sajtópáholyba benéző Szabó Gerő Liga 1-es játékvezető. Történt ugyanis, hogy az összecsapás 8. percében a partjelző lest intett az Astra tizenhatosában labdát kapó Ionițánál, aki lapos labdával Culio elé centerezett, az argentin pedig 7 méterről nem hibázott. Már beletörődni tűnt mindenki, hogy a vendégek következnek kirúgással, amikor Alexandru Tudor sípjába fújt és a kezdőkör felé mutatott. Mint megtudtuk stadionbeli kollégájától, a bukaresti játékvezető azért adta meg Culio gólját, mert a lesen levő Ioniță egy ellenféltől kapta azt a „passzt”, amiből aztán a gól származott.

A hátrányba került Astrától azt vártuk volna, hogy magasabb fordulatszámra kapcsol, viszont ez elmaradt, a mérkőzés ugyanabban a regiszterben folytatódott. Az első félidőben a vendégeknek nem is volt kaput eltaláló lövésük, három távoli próbálkozásuk mellé ment - az egyik a Gépész utcában kötött ki. Mindeközben a CFR több veszélyes helyzetet is kidolgozott, ezek elpuskázásában élen a télen szerződtetett Țucudean járt, akinek a fejében és lábában sokáig benne volt az a 6. percbeli kihagyott helyzet, amikor 4 méterről bikázott Iliev kapuja fölé. A személyes és csapata feloldozását jelentő második gólra a 60. percig kellett várni. A találatot egy gyönyörű passzjáték előzte meg, Bilel Omrani adott nagyon jó labdát Deacnak, aki egyedül vihette volna Ilievre, de e helyett egy finom csellel elfektette a bolgár kapust, hogy Țucudeannak még könnyebb dolga lehessen.

A mérkőzés a Kolozsvári CFR 2-0-s győzelmével ért véget, amely 56-ra növelte pontjai számát. A vasutasoknak ekkor 5 pontos előnyük volt a tabella második helyén álló FCSB-vel szemben, amelyre viszont egy rendkívül nehéz ellenfél várt vasárnap este. A Vasile Miriuță vezette Dinamo két gólos előnyt játszott el az utolsó percekben, a fővárosi rangadó 2-2-es döntetlennel ért véget, így a CFR „csak” 4 ponttal vezeti a tabellát a FCSB előtt. A dobogó harmadik helyén a CSU Craiova áll 2 ponttal a bukarestiek mögött.

Az alapszakasz jövő heti utolsó fordulójában a CFR a Juventushoz látogat, a FCSB pedig a Sepsi OSK-t fogadja.

Az alapszakasz végén a tabella 1-6 helyén álló csapatok újabb oda-visszavágó rendszerben lebonyolított play-offban döntenek a végső táblázatról. A 7-14 helyezettek a kiesést jelentő utolsó két pozíció elkerüléséért játszanak egy újabb különbajnokságot. Fontos adalék még, hogy az alapszakaszban gyűjtött pontok a rájátszásban megfeleződnek (páratlan szám esetén felfele kerekítenek – szerk. megj.), így például a CFR jelenlegi 56 pontja a rájátszásban csak 28-at jelent majd, míg a FCSB 52-je 26-ot. 

Liga 1, a 25. forduló eredményei

  • Szászmedgyesi Gaz Metan-Juventus 0-0
  • FC Voluntari-CS U Craiova 0-1
  • Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-Concordia Chiajna 1-1
  • Kolozsvári CFR-Astra Giurgiu 2-0
  • Temesvári Poli-Poli Iaşi 1-2
  • Dinamo-FCSB 2-2
  • Viitorul-FC Botoşani (hétfő, 20:45)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?