Új pályára került a sepsiszentgyörgyi jégkorong

Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Aréna szomszédságában vasárnap átadták a magyar kormány támogatásával megépült nagyméretű, sátorborítású műjégpályát, amely által új alapokra kerülhet a háromszéki jégkorong.

A város polgármestere, Antal Árpád a pályaavatón felidézte, hogy Sepsiszentgyörgyön a 90-es években még volt élénk jégkorong élet, volt pálya és felnőtt hokicsapat is, majd a magánosítást követően 2003-ban bezárták a pályát és megszűnt a jégkorong csapat. Azóta lelkes hoki kedvelőknek, a Királypingvinek Jégkorong Klub köré csoportosult felnőtteknek és gyerekeknek köszönhetően sikerült „lélegeztetőgépen” tartani ezt a sportot azáltal is, hogy 2008-ban az önkormányzat két, kis méretű, szabadtéri korcsolyapályát vásárolt.

Most viszont lekapcsolódnak a lélegeztetőgépről, hiszen a vasárnap átadott nagy méretű, sátorral borított jégpályának köszönhetően minden feltétel adott ennek a sportnak a gyakorlására, mondta Antal Árpád, aki szerint minél több gyereket szeretnének mozgásra ösztönözni, ezért is indították a „Bevezetés a sportba” programot, amelynek keretében az önkormányzat támogatásával hetente mintegy 2000 nagycsoportos, előkészítős és első osztályos gyereket „mozgatnak meg”, ők a következőkben a jégpályán tanulnak korcsolyázni illetve hokizni.

Antal Árpád meggyőződését fejezte ki, hogy a következő években Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely közösen megalakítja Háromszék felnőtt jégkorong csapatát, amely majd részt vesz a hazai és magyarországi jégkorong bajnokságban is. Ugyanakkor szeretnének a Sepsi Arénában, illetve a mellette lévő fedett jégpályán Ifjúsági Jégkorong Világbajnokságot szerezni.

Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke rámutatott, hogy Orbán Viktornak és Kelemen Hunornak köszönhető, hogy a magyar kormány több millió euróval támogatta a székelyföldi fedett jégpályák felépítését és a jégkorong mozgalmat.

Ez a sport a székely emberekhez tartozik

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor - aki gyerekkorában maga is hokizott – a sepsiszentgyörgyi létesítmény átadásakor kifejtette, hogy Székelyföldön új pályára helyezik a jégkorongot, hiszen ez a sport a székely emberekhez tartozik, ma mintegy tízezer gyerek tanul korcsolyázni vagy jégkorongozik Kézdivásárhelytől Marosvásárhelyig.

Kelemen Hunor rámutatott, hogy a hokinak közösségformáló ereje van és több dologra is megtanít: így a csapatszellemre, vagyis arra, hogy a csapat fontosabb, mint egy játékos. Másrészt megtanít arra, hogy nincs győzelem, küzdelem nélkül, és megtanít arra, hogy vannak esések, de mindig fel kell állni és küzdeni tovább a cél érdekében.

Az RMDSZ elnöke is megköszönte Orbán Viktornak, hogy támogatta a székelyföldi jégkorong programot. Elmondta, hogy a következőkben Gyergyószentmiklóson és Marosvásárhelyen avatnak hasonló pályát. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia a magyar kormány támogatásával összesen a sepsiszentgyörgyi mellett Csíkszeredában épített pályát.

A sepsiszentgyörgyi Sepsi Aréna mellett épülő műjégpályáját vasárnap már az avató előtt kipróbálhatta pár szerencsés sepsiszentgyörgyi, akik részt vettek az önkormányzat által meghirdetett játékban. Az avató ünnepség végén Ft. Szabó Lajos kanonok megáldotta a sportlétesítményt, a Székely Mikó Kollégium diákkórusa is bekorcsolyázott a pályára és elénekelték a magyar és székely himnuszokat.

A megnyitó sportprogrammal folytatódott, amikor a székelyföldi települések kis jégkorongozói mutatkoznak be, hiszen a Sepsi Kupa U8-U10-es korosztálya 16 csapatának mérkőzéseit tekinthették meg az érdeklődők, délután pedig a Királypingvinek ifjúsági csapata játszott a Felcsík SK U14-es csapatával.

Hétfőtől a „Bevezetés a sportba” program keretében kezdődik el a korcsolyaoktatás a nagycsoportosoknak, előkészítő- és első osztályosoknak, illetve jégkorong-edzések is lesznek. A pálya ugyanakkor a nagyközönség számára is nyitott lesz, a közkorcsolyázás programjának kialakítása még zajlik, azt hamarosan közzéteszik.

Kapcsolódók

Kimaradt?