Amerikában pallérozódik Erdély legnagyobb sportolója

Immár egy éve a tengerentúlon, az Ohio állambeli Geneva településen található Spire Intézetben él, tanul, edz a 17 éves Bobróczkyi Róbert. Az aradi magyar fiú története felkeltette a két legnagyobb amerikai napilap figyelmét, a New York Times és a Washington Post ugyanazon a napon hozta címlapján a 231 centiméteres óriástini sztoriját.

„180 centi – dörmögi az épp pelyhesedő bajusza alatt a 17 éves Bobróczkyi Robert, amikor idegenek szegezik neki azt a kérdést, amely mindenki fejében megfordul, amikor szembetalálkozik a tizedikes fiúval” – indítja a New York Times azt a terjedelmes cikket, amelyben az ifjú aradi kosarast mutatja be.

Megtudhatjuk, hogy szabadidejében horrorfilmeket néz, sci-fi regényeket olvas, régizenét hallgat és NBA 2K-t játszik számítógépén. Igazán elemében akkor érzi magát, ha a kosárpályára lép, játszi könnyedséggel blokkolja a 3-pontosokat és még csak lábújjegyre sem kell emelkednie, hogy kinyújtott karjaival elérje a gyűrűt. 

Bobróczkyi már 12 évesen tudott zsákolni, de ritkán él ezzel a lehetőséggel. Nagy szám volt, amikor pár héttel ezelőtt, edzés közben felülről juttatta be a labdát a gyűrűbe, hiszen ez első jele volt annak, hogy a szerény és visszahúzódó fiú kezdi felépíteni  önbizalmát az idegen környezetben. „Szeretek zsákolni, de egyelőre nehezemre esik félretolni az ellenfeleket. Ha egy kicsit erősebb leszek, akkor több ilyent látnak majd részemről” – mondta Róbert. 

231 centiméteres magasságával és 56-os cipőméretével a világ a szó szoros értelmében Bobróczkyi Róbert lába előtt hever. Az amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA történetében csupán a román Gheorghe Mureșan és a szudáni Manute Bol rendelkezett ezzel a magassággal. De Róbertnek nem ők a példaképei, az aradi fiú a New York Knicks litván légiósába, Kristaps Porzingisbe „szerelmes”, aki 220 centimeteres magasságával az egyik legnagyobb sztárja az NBA-nek. 

De Bobróczkyi Robert előtt még hosszú út áll. Azzal már most tisztában van, hogy a magassága nem elég, ennek egy sor olyan dologgal kell társulnia, ami már rajta és segítőin múlik. Magassága nem csak előnyökkel jár, hiszen a túl gyor növekedés miatt gerincferdüléssel diagnosztizálták, ami állandó hátfájdalmat okoz neki és a csipői sincsenek szintben. És akkor még nem beszéltünk a legnagyobb problémájáról, a súlyáról. 

Valódi kihívás, ezért saját dietetikus segíti a Spire Intézetnél Róbertet abban, hogy eleget és egészségeset egyen. A 231 centiméteres tini jelenlegi súlya csupán 88 kilogramm, ezért a cél az, hogy havonta fél kiló izommal növeljét testsúlyát. Ennek érdekében 4500 kalóriás napi étrendet állítottak neki össze, amit az iskola éttermében, egy számára megemelt asztalnál és széken - de csapattársai társaságában - fogyaszt el. 

A New York Times kiemeli, hogy Róbert magasságát nem valamilyen betegség okozta, hiszen édesapja, Zsigmond 215 centiméterre, édesanyja, Brunhilde pedig 185 centiméterre nőtt. A fiút egészen fiatal kora óta sok orvosi vizsgálatnak vetették alá és sorra kizárták a deformációs betegségeket, egyszerűen ilyen géneket örökölt. Bobróczky Zsigmond profi kosaras volt, az aradi West Petromnál és a temesvári Elbánál játszott karrierje során, de megfordult a román válogatottban is. 

Bobróczkyi Róbert első útja Aradról Rómába vezetett, ahol egy évig az A.S. Stella Azzurra klub tagja volt. Egy, az olasz klub színeiben lejátszott mérkőzésről készített, és a YouTube videómegosztó portálra felkerült felvétel keltette fel a Spire Intézet kosárlabda szakosztályát vezető Bob Bossman figyelmét. Az amerikainak megtetszett Róbert labdabiztossága és passzolási készsége.

„Láttam benne a lehetőséget” - fogalmazott a New York Timesnak Bossman. „Nem adatik meg túl gyakran a lehetőség, hogy egy ilyen adottságokkal rendelkező fiúval dolgozhass. A szakember Facebookon felvette a kapcsolatot Bobróczkyival, mesélt neki a Spire Intézetről. Egy évvel később Róbert szüleivel együtt meglátogatta a genevai campuszt és ott is maradt.

Beilleszkedése nem volt zökkenőmentes. A kollégiumi szobába 250 centiméteres ágy várta és a tanteremben is megmagasított asztalnál hallgathatta az előadásokat. Idővel átköltözött csapattársaihoz, ahol viszont nem fért be az ágya, ezért standard méretű ágyát két bőrönddel hosszabbította meg. 

„Meg kell szokni” - mondja Róbert, amikor a magasságával járó kihívásokról kérdezik. Minden ajtón négyrét görnyedve tud csak bemenni, teljes ruhatárát méretre szabott darabot alkotják, üzletben semmit nem talál magának. Repülőgépen csak megnövelt széktávolságú sorokban tud utazni. 

Erőnléti edzője, Brandon Strausser valósággal ektázisba esett, amikor Bobróczkyi először kinyomta a 15-15 kilós súlyokat. A szkameberek külön edzéstervet dolgoztak ki Róbert számára, aki érthető okok miatt nem a csapattársai számára kialakított rutin szerint készül. Elsősörban állóképességét és gyorsaságát kell növelni, csak utána következhet az izomfelpakolás. Amerikába érkezésekor rugalmasságával gondok voltak és állandó hátfájdalmakra panaszkodott. „Nem lassú fiú, azon kell dolgoznunk, hogy állóképességét növeljük” – fogalmazott Bossman. Legutóbbi mérkőzésükön 12 percet töltött a pályán, ami rendkívül megerőltető volt számára. „Nagyon jó lesz, ha majd rendszeresen számíthatunk majd rá 10-15 percet” – mondta Dave Briski, a Spire Intézet kosárcsapatának edzője. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?