Több mint egy csapat, igazi kosárcsalád: bemutatjuk a Schmac-ot

A kétezres évek elején alapított Schmac-ban közel kétszáz, a kosárlabdázásnak hódoló fiatal fordult meg eddig. Grabán-Zsolt Attila egy személyben csapatalapító, menedzser és játékos – ő mesélt portálunknak a kolozsvári illetőségű amatőr csapatról, amely idén a Kolozs megyei bajnokság mellett újdonságként egy Arad megyei ligában is elindult. A srácok mindkét sorozatban szép eredményt értek el.

„Miután egyetemre kerültem szükségét láttam annak a sportnevelésnek, közösségépítésnek a folytatását, amelyet az iskolai évek során kaptam a Brassai Sámuel Elméleti Líceum testnevelő tanáraitól, és ezért köszönetet mondok Egyed Zoltánnak, és úgyszintén két kimagasló kollégájának, Kún Béla és Bárdos Lajos tanár uraknak! Azok a középiskolás évek – amelyekben az iskola négy csapatsportágának voltam tagja – tudatosították bennem, hogy miért jó a közösség, a mozgás, a csapatszellem és az összetartozás. Ezzel a gondolattal indultam neki a csapat létrehozásának” – emlékezett vissza a kezdetekre Grabán-Zsolt Attila.​A csapatot 2001-ben sikerült összeverbuválni a kolozsvári egyetemeken tanuló magyar hallgatók köréből, jelen voltak a Műszaki Egyetem, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatói, ugyanakkor a csapat magját az Agrártudomány és Állatorvosi Egyetem (USAMV) magyar diákjai alkották. A csapat azzal a fő céllal alakult, hogy összefogja a kosárlabdát kedvelő magyar kolozsvári egyetemistákat és fiatalokat, lehetőséget teremtve arra, hogy a diákok minél kevesebb anyagi erőfeszítéssel tudjanak sportolni.

Az Agronómián olyan támaszpontot találtak az akkori testnevelő tanárokban, akik termet biztosítottak a csapat számára. A csapattagok származási helyüket tekintve a történelmi Erdély majdnem minden részéről érkeztek: Csíkszeredából, Kézdivásárhelyről, Brassóból, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Nagyenyedről és Gyergyószentmiklósról.

Termet és nevet változtattak

„A csapatot 2005-ben kereszteltük át, azzal párhuzamosan, hogy elhagytuk az Agronómia termét, hisz ez már kicsinek bizonyult, nem voltak meg a szükséges pályaadottságok – időközben pedig támogatókat is tudtunk a csapat köré hozni. Az addigi USAMV néven futó csapatot a jelenlegi SCHMAC névre kereszteltük. A névválasztás rövid története egy edzés utáni megbeszélésen, sörözésen kezdődött, ami első fázisban úgy nézett ki, hogy nem vezet sehová, de a megbeszélésről távozó tagok felfigyeltek a csapattagok leparkolt autóinak rendszámára, így jött ki a SCHMAC név: Sm, Cv, Hr, Ms, Ab, Cj. A név azóta is megmaradt, mivel a csapat jellegzetességére, azaz a tagok Erdély különböző régióiból való származására utalt” – avatott be a kulisszatitokba a Schmac alapítója.

A Schmac egyedüli magyar csapatként a megyei bajnokságban, a sporttevékenység és az ebből eredő egészséges életforma mellett közösségformáló szerepet is vállal. A csapat kiváló lehetőséget biztosít a különböző megyékből érkező, Kolozsváron tartózkodó erdélyi magyar fiatalok számára, hogy a sport révén ismerkedjenek egymással, ugyanakkor a baráti kapcsolatok segítségével könnyedén beilleszkedjenek a kolozsvári életbe.

Az évek során több mint 180 személy fordult meg a csapat körében, így a közösségépítő szándéknak megvolt a hozadéka. Az első generációk hazautazása és a szoros kapcsolatok megmaradása segítette elő valójában az új generációk megtalálását. A tanulmányaik befejezése után hazatérő volt Schmac-játékosok közül többen testnevelő tanárok, edzők lettek és a különböző helységekből Kolozsvárra érkező fiatalokat a csapathoz irányították.​„Azt tudom mondani, hogy egy nagy család vagyunk, Erdély-szerte bárhova megyünk, mindenhol van valaki, aki hozzánk tartozik, és nem csak, hiszen a nagyvilágban is megkapták a helyüket egy páran, például Magyarország több városában, az Egyesült Államokban, Hollandiában, Kínában és sorolhatnám. A csapat soraiból kerültek ki olyan játékosok és edzők, akik a román és magyarországi élvonalban és másodosztályban jól teljesítettek, illetve teljesítenek most is, helyi szinteken odafigyelve az utánpótlásra. Ez kimondott büszkeség számunkra és még jobban megerősítette az általunk meghatározott célok fontosságát” – fejtette ki Grabán Zsolt-Attila.

Az évek során a csapatban voltak más nemzetiségű játékosok is, akik a közösségi értéket látták és szerették volna átélni. Jelenleg is van a csapatban román ajkú játékos, mindez pedig megteremti azt a hidat, amit a sport, a csapatszellem, a fair-play mindig is meg kell teremtsen.

Sok helyen megfordult a csapat, több tornára, versenyre is beneveztek a fiúk. Az eredmények közül kiemelhető a Kolozs megyei kosárlabda-bajnokságban elért dupla második helyezés (a 2007–2008-as és 2008–2009-es szezonban), a szatmárnémeti torna megnyerése két alkalommal (2007-ben és 2008-ban), a zánkai streetball kupán szerzett második hely, a Schmac ugyanakkor győzni tudott az Erdélyi Magyar Kosárlabda Kupán (2013-ban), illetve két évvel később a Kolozsvári Magyar Napok kosárlabdatornáján.

Nehezen indult, de szép lett a vége

A 2016–2017 év nehezen indult a Schmac számára, a csapat nem találta meg az összhangot a Kolozs megyei bajnokság első felében. Különlegességként az idei szezonban az Arad megyei kosárlabda-bajnokságba is beiratkoztak, ott az A ligában szerepelt a csapat, többek között szerb és magyarországi együttesek mellett. Az aradi liga alapszakasza során a csapat havonta egyszer látogatott a bánságba és hétvégeken három mérkőzést játszott a ligában.

A két bajnokság lebonyolítási sémája a playoff szempontjából különbözik, így elég nehezen sikerült egyeztetni úgy a mérkőzések időpontjait, hogy mindenhova teljes kerettel jelenjenek meg, ezért az aradi bajnokságban részt vettek páran az idősebb SCHMAC-os csapattagok közül. Mindkét bajnokság egyre jobban megerősödött az évek során, a kolozsvári bajnokságban számos olyan A és B ligás játékos szerepel, aki a profik közül visszavonult. Ilyen például Mihai Racovițan, Mihai Silvășan, Paul Chetreanu, Flavius Lăpuște, Tudor Dumitrescu, Miljan Medved, Răzvan Cenean.

​„Annak ellenére, hogy lassabban indult el a csapat, a kolozsvári playoff kezdésekor kerekedett ki az a hangulat, motiváció és hozzáállás a játékosok részéről, ami egy sikeres évzáráshoz vezetett. Ennek tudható be, hogy a Kolozs megyei bajnokságban egy szép és jó iramú, de sajnos elvesztett elődöntő után sikerült megszerezni a harmadik helyezést. Az Arad megyei bajnokságban az elődöntőben az eddig veretlen szerb csapatot kaptuk, így a velük vívott mérkőzések különleges töltetűek voltak számunkra, de sikerült a csapatnak pozitívan kijönni a három mérkőzésig tartó játszmában. A pozitív hozzáállás és motiváció meghozta sikereit a döntő mérkőzéseken, így a csapatnak sikerült első évben megszerezni két mérkőzés alatt az Arad megyei kosárlabda bajnoki címet” – zárta beszámolóját a Schmac menedzsere, aki egyúttal köszönetét fejezte ki a játékosoknak a kitartásért, a támogatóknak, a partnereknek és a szurkolóknak a támogatásért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?