Vb-selejtező: Lewandowski szertefoszlatta a román reményeket

A román válogatott 3-1 arányú vereséget szenvedett Lengyelországtól szombaton késő este, a varsói Narodowy Stadionban, a 2018-as világbajnokság E selejtezőcsoportjában.

Ezzel a győzelmével a lengyel csapat hatalmas lépést tett, hogy bejusson az oroszországi vb-re, Románia pedig gyakorlatilag kiesett a második helyért folyó küzdelemből, mert már 10 pont hátránya van a csoportelsőhöz képest.

A hazai csapat nagyobb izgalmak nélkül győzött, elsősorban a megállíthatatlan Robert Lewandowski teljesítményének köszönhetően, aki belőtte a román csapat védőitől ajándékba kapott mindkét büntetőt, és simán gólt fejelt két román védő közül.

Bogdán Stancu szerencsés találata (a labda irányt változtatott egy védőn) az egyetlen gól, amit a román válogatott az elmúlt öt mérkőzésen lőtt. A lengyel csapat fölényesen uralta a meccs első félóráját, ám nem sikerült gólhelyzetet kialakítania.

A hazaiak a 29. percben szerzeték meg a vezetést miután Cristian Săpunaru teljesen fölöslegesen lerántotta a büntetőterületen belül Robert Lewandowszkit, és a Bayern München sztárcsatára magabiztosan bevágta a bal sarokba a francia játékvezető által megítélt büntetőt. A román csapat a 32. percben lőtt először a kapu fele (Răzvan Marin), de az is elkerülte a kapu területét.

A játékrész második felében csak a román csapat legjobbjának számító Tătăruşánunak köszönhető, hogy nem nőtt a lengyelek előnye: előbb Lewandowski (33), majd Grosicki (36) elől mentett, majd a 38. percben egyes egyedül maradt Lewandowskival szemben, ám a világ egyik első csatárának számító lengyel támadó nem tudta bevenni a Fiorentina hálóőrének kapuját.

Az első játékrész utolsó öt percében Latovlevici (41) és Stancu (45) is próbálkozott, de lövéseik elkerülték a lengyel kaput. A 49. percben kedvező helyzetből lőhetett szabadrúgást a román csapat, ám Latovlevici a sorfalba vágta a labdát.

Az 57. percben Lewandowski növelte a hazai csapat előnyét, miután Vlad Chiricheş és Cristian Săpunaru közül kiemelkedve, védhetetlenül fejelte a hálóba a Piotr Zielinski által szögletrúgásból beívelt labdát.

A kirobbanó formában játszó Lewandowski mesterhármast ért el, mert a 62. percben újabb 11-est értékesített, amit az Alin Toşca által a Piotr Zielinski ellen elkövetett szabálytalanság miatt ítélt a játékvezető.

A román csapat tiszteletgólját Bogdan Stancu lőtte (77. p) 20 méterről, a lövés megpattant Michal Pazdan hátán és a jobb sarokba csapódott. A leálló lengyel válogatott lazuló védelmét kihasználva Stanciu (80), Hanca (87) és Stancu (90+2) is próbálkozott, de újabb gól nem született.

Románia továbbra is a 4. helyen maradt az E csoportban. A válogatott kedden Chile ellen játszik barátságos mérkőzést Kolozsváron. A világbajnoki selejtezőcsoportban a következő meccsre szeptember 1-jén, hazai pályán kerül sor Örményország ellen.

Lengyelország - Románia 3-1 (1-0); Góllövők: Robert Lewandowski (29 - büntető, 57, 62 - büntető), illetve Bogdan Stancu (77); Varsó, Narodowy Stadion: 57.128 néző

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?