Time Attack: új autósport-verseny indul Székelyföldön

Alig két évvel ezelőtt jött létre, de már országos Time Attack bajnokságot szervez a csíkszeredai Richy Racing Team. A jövő csütörtökre, május 25-re ütemezett versenyt a kézdivásárhelyi gokart pályán szervezik meg, amelyen várhatóan 60-nál is több versenyző vesz részt.

Hargita megyében egyébként meglepően mozgalmas az élet, ami az autósportokat illeti, tavaly például kilenc alkalommal szerveztek különböző versenyeket – ismertette szerdán délben a sajtóval a Richy Racing Team elnöke, Ritner Béla.

A Richy Racing Team létrehozásával lehetőséget teremtenek az autósportok szerelemeseinek, hogy ebben a költséges sportágban, minél kevesebb pénzt áldozva rá, törvényes keretek között, biztonságosan versenyezhessenek. A Richy Racing Team ügyességi és gyorsulási versenyekkel kezdte meg a működését tavalyelőtt: raliteszteket végeztek, a romániai autósport szövetség pedig rájuk bízta az idei Time Attack bajnokság szervezését, valamint a szeptemberben esedékes másodosztályú hegyibajnokság utolsó fordulóját is, amelynek a helyszíne Gyergyóditró lesz.

A versenyekre utcai autókkal lehet nevezni, amelyekben az egyetlen feltétel, hogy a gyártó által beszerelt biztonsági felszerelés meglegyen bennük, de minimális módosításokat természetesen el lehet végezni. A kézdivásárhelyi Time Attackra egyébként nemcsak Hargita megyéből, hanem Kovászna, Brassó, Temes és Szatmár megyéből, valamint Bukarestből is jelentkeztek.

Feltűnően fiatal résztvevők is vannak, a 18 éves csíkszeredai Szabó Botond, a 16 éves nyárádszeredai Kiss Szilárd és az alig 13 éves, csíkszeredai Bartha Mózes, akinek egyébként a szabályok szerint tapasztalt navigátor, Cseh Vajk Imre segít az autóban. Bartha Mózes a gokarttal szerette meg a versenyzést, de egyébként is rajong az autós sportokért – mondta el a Maszol kérdésére szerda délben.

A Time Attackkal kapcsolatban megtudtuk, hogy ez olyan pályaverseny, amelyen egyszerre egyetlen versenyző köröz, miközben az idejét mérik. A bemelegítő kör után, a második tulajdonképpen a versenyzés, amelynek befejeztével a levezető, harmadik kört követően átadja a pályát a másik versenyzőnek. A Time Attack bajnokságban bárki részt vehet, igaz jelenleg húsz Time Attack-engedéllyel rendelkező pilóta van Romániában, azonban a versenyek előtt bárki kiválhat egyetlen futamra szóló engedélyt.

Kimaradt?