Forma-1: izgalmasra sikerült a barcelonai futam

A háromszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Spanyol Nagydíjat, amely a szezon eddigi legizgalmasabb csatáját hozta.

A 32 éves Hamiltonnak ez az idei második és pályafutása 55. futamgyőzelme, amellyel 13 pontról hatra csökkentette a hátrányát az összetett versenyben a német Sebastian Vettellel (Ferrari) szemben. A négyszeres vb-győztes Vettel ezúttal második lett Hamilton mögött, míg a dobogó alsó fokára Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája állhatott fel.

Vettel jobban kapta el a rajtot, mint a pole pozícióból startoló Hamilton, s elsőként fordult el az első kanyarban. A másik Ferrarival a negyedik helyről induló Kimi Räikkönen összeütközött Max Verstappennel (Red Bull), bal első kereke kitört, ezért az első körben fel kellett adnia a versenyt. Az ötödik körben Vettel, Hamilton, Valtteri Bottas (Mercedes) volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje.

Hamilton és a Mercedes istálló szakemberei körökön át egyeztettek a lehetséges stratégiáról rádión, a Ferrari csapat pedig Vettelt a 15. körben behívta a boxba kerékcserére. Hamilton hét körrel később állt ki új abroncsokért, s Vettellel ellentétben nem a gyorsabb, de hamarabb elkopó, hanem a valamivel lassabb, de tartósabb gumikat tették fel az autójára.

Vettelt néhány kör erejéig feltartotta az akkor még kerékcserén nem járt Bottas, a Ferrari német pilótája pedig végül egy látványos manőverrel előzte meg finn riválisát, előnye azonban 3.9 másodpercre csökkent Hamiltonnal szemben. A 20. körben újra Vettel, Hamilton, Bottas volt a sorrend az első három helyen, a különbség pedig körről körre nőtt Vettel és Hamilton között.

A 37. körben Hamilton, a 38. körben pedig Vettel hajtott a boxba újabb kerékcserére, s a német úgy tért vissza a pályára, hogy az első kanyarban egymás mellett fordultak el Hamiltonnal. A Ferrari bal hátsó és a Mercedes jobb hátsó kereke össze is ért, de Vettel megtartotta az első helyet, Hamilton viszont üldözőbe vette őt, így 27 körrel a leintés előtt nagy csata kezdődött a világbajnoki cím legnagyobb esélyesei között.

Bottasnak közben motorhiba miatt fel kellett adnia a küzdelmet, s a harmadik helyet „megörökölte tőle” Ricciardo. Hamilton a 44. körben gond nélkül megelőzte Vettelt, aki rádión azt közölte a Ferrari istállóval, hogy nem volt esélye megvédeni a pozícióját. A hajrában Vettel már nem tudta megelőzni Hamiltont.

A világbajnokság két hét múlva, a Monacói Nagydíjjal folytatódik.

Végeredmény, Spanyol Nagydíj (66 kör, 307,104 km, a pontszerzők)
1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:35:56.497 óra
2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 3.490 másodperc hátrány
3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:13.978 perc h.
4. Sergio Perez (mexikói, Force India) 1 kör h.
5. Esteban Ocon (francia, Force India) 1 kör h.
6. Nico Hülkenberg (német, Renault) 1 kör h.
7. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 1 kör h.
8. Pascal Wehrlein (német, Sauber) 1 kör h.
9. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 1 kör h.
10. Romain Grosjean (francia, Haas) 1 kör h.

A vb-pontversenyek állása 5 futam után (még 15 van hátra)

Pilóták
1. Vettel 104 pont
2. Hamilton 98
3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 63
4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 49
5. Ricciardo 37
6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 35
7. Perez 34
8. Ocon 19
9. Felipe Massa (brazil, Williams) 18
10. Sainz 15
11. Hülkenberg 14
12. Grosjean 5
13. Kevin Magnussen (dán, Haas) 4
14. Wehrlein 4
15. Kvjat 4

Csapatok
1. Mercedes 161 pont
2. Ferrari 153
3. Red Bull 72
4. Force India 53
5. Toro Rosso 19
6. Williams 18
7. Renault 14
8. Haas 9
​9. Sauber 4

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?